Din ce în ce mai mulți migranți ilegali în Bulgaria
După o perioadă de relativ calm, problemele Bulgariei cu migranții ilegali au început să se agraveze într-un ritm alert.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 05 Octombrie 2016, 20:30
În urmă cu căteva zile ministrul de interne Rumeana Băcivarova a anunțat că centrele de migranți sunt pline și țara va putea avea greutăți cu întreținerea celor peste 10 000 de afgani, pakistanezi și sirieni.
Azi a apărut o altă problemă. Căteva zeci de migranți sirieni și irakieni sosiți în Bulgaria din Grecia în cadrul programului de relocare au declarat greva foamei cerând să se întoarcă înapoi.
Ei au sosit în Bulgaria după ce din pliante atribuite Organizației mondiale pentru migrație au aflat că acolo vor primi case și câte 500 de euro pe lună pentru fiecare.
Situația în centrul de migranți Vrajdebna din Sofia – de altfel - cel mai bun de acest gen din țara, le-a dezamăgit.
În ajunul sezonului rece ei se consideră victime unei înșelaciuni și au dat un ultimatum autorităților ca în decurs de 7 zile să fie duși înapoi în Grecia.
Șeful misiunii bulgare a Organizației internaționale pentru migrație, Radoslav Stamenkov, a declarat că migranții nu au fost înșelați întrucât în Bulgaria primesc măncare, cazare și haine.
În perioada afluxului masiv pe a.z. ruta balcanică – prin Grecia, Macedonia și Serbia, Sofia a dus o politică care seamăna cu povestea ciobanașului mincinos.
Spre deosebire de predecesorul său Oreșearski care a început tăcit construcția instalației de sârmă ghimpată dealungul frontierei cu Turcia, premierul Boiko Borisov a dat de nenumărate ori semnale de alarmă și a cerut ajutorul financiar al Bruxelles-ului atăt pentru întărirea pazei frontierei cât și pentru finanțarea centrelor de migranți.
În toata aceasta perioada ca și acum în Bulgaria au intrat din Turcia de zeci și chiar sute de ori mai puțin migranți fața de cei care au pătruns în Grecia.
Pentru cea mai săracă țară din Uniunea europeană și căteva zeci de mii de migranți reprezintă o povară insuportabilă.
Până la iulie migranții veneau și plecau în Serbia. După ce Belgradul a dislocat armata dealungul frontierei mai toți care pleacă din Bulgaria sunt întorși înapoi.
Migranții sunt nemulțumiți de condițiile din centrele bulgare de cazare dar nu au încotro.
Încet dar sigur numărul lor a început să crească.