Dezbateri "colorate" în parlamentul spaniol
Dezbaterile pe tema legii organice privind abdicarea regelui şi succesiunea la tron a prinţului Felipe de Asturias au oferit un adevărat spectacol al libertăţii de exprimare.
12 Iunie 2014, 01:52
În Spania legea organică privind abdicarea regelui Juan Carlos şi succesiunea la tron pentru fiul acestuia, prinţul moştenitor Felipe de Asturias, a fost votată în Congresul Deputaţilor cu 299 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 23 de abţineri.
Legea va fi supusă la vot şi în Senat în 17 iunie. Ulterior adoptării cu majoritate absolută în cele două Camere, actul normativ va fi promulgat de regele Juan Carlos, iar noul rege Felipe al VI-lea va fi proclamat de legislativ noul şef al statului în 19 iunie.
Votul nominal şi public de miercuri a fost precedat de cel al amendamentelor depuse de partidele de stânga, care cereau un referendum.
Toate amendamentele au fost respinse.
Aşadar, procedura continuă cu trimiterea legii la Senat, unde va fi votată săptămâna viitoare.
Dezbaterile au oferit un adevărat spectacol al libertăţii de exprimare în limbaj parlamentar.
Tricouri cu inscripţia "Dreptul de a decide", "Un steag basc", simboluri republicane, afişe cu mesajul "Vrem referendum acum" şi, la fiecare intervenţie, avertizarea preşedintelui Congresului, Jesús Posada: "Vă rog, tăcere! Are cuvântul oratorul. Nu voi tolera întreruperi".
Reprezentantul coaliţiei basce Amaiur, Sabino Cuadra, a strigat scoţând din buzunar steagul comunităţii basce în limba sa la finalul discursului în care anunţa că nu va participa la vot: "Jos monarhia, trăiasca republica bască".
La rândul său, deputatul Alfred Bosch, de la stânga republicană catalană, i-a invitat pe spaniolii republicani care nu mai vor să trăiască sub monarhie să susţină Catalonia, care va fi proclamată republică, după 9 noiembrie când va avea loc referendumul catalan, cu un citat în limba catalană: "Respectând sentimentele şi aspiraţiile poporului care şi-a exprimat votul, proclam republica catalană".
Însă, aşa cum era de aşteptat, legea abdicării ce deschide drumul spre proclamarea viitorului rege Felipe al VI-lea a fost votată cu majoritatea asigurată de partidul aflat la guvernare, Partidul Popular, şi de Partidul Socialist, fidel monarhiei şi consecvent principiilor adoptate în perioada tranziţiei.
"Este pentru prima dată când se îndeplineşte o prevedere constituţională privind succesiunea la şefia statului în regim de monarhie parlamentară şi se face în termenii constituţiei" a amintit premierul Mariano Rajoy în discursul său.
Urmează, în 17 iunie, aprobarea legii în Senat, apoi ratificarea ei de către însuşi regele Juan Carlos la 18 iunie.
În momentul în care legea abdicării intră în vigoare, publicându-se imediat în varianta online a buletinului oficial al statului, prinţul Felipe devine de drept rege al Spaniei.
Ceremonia proclamării va avea loc în ziua următoare, la Congresul Deputaţilor.
Jurământul lui Felipe al VI-lea va fi urmat de o paradă militară, de o plimbare prin centrul capitalei şi de o recepţie la Palatul Regal.