Desemnarea noilor şefi ai instituţiilor europene
Un candidat surpriză a fost ales în fruntea noului Parlament al Uniunii Europene.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Iulie 2019, 08:32
Un candidat surpriză a fost ales în fruntea noului Parlament al Uniunii Europene.
Socialistul italian David Sassoli îi urmează în funcţie compatriotului său, Antonio Tajani, din Partidul Popular, care, de data aceasta, nu a propus niciun candidat, deşi a rămas principalul grup parlamentar în urma alegerilor.
Este ultimul din posturile cheie negociate de liderii europeni într-un summit maraton.
Pentru funcţia cea mai disputată, aceea de preşedinte al Comisiei Europene, a fost propus ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, controversată la ea în ţară, dar apropiată a cancelarului Angela Merkel.
Parlamentul European urmează să decidă în privinţa doamnei von der Leyen peste două săptămâni.
Reporter Alina Stănuţă: "O zi extrem de încărcată, ieri, în Parlamentul European de la Strasbourg.
După două tururi de scrutin a fost ales preşedintele legislativului pentru un mandat de doi ani şi jumătate.
Italianul David Sassoli, care provine din rândul socialiştilor, este un fost jurnalist aflat la al treilea mandat de europarlamentar.
El a declarat că Europa este un spaţiu al democraţiilor şi diversităţii, unde nu trebuie tolerate derapajele care să pună în pericol valorile europene.
David Sassoli: "Trebuie să readucem încrederea reciprocă între cetăţeni şi instituţii şi, pentru asta, avem nevoie de ambiţie maximă şi de curaj maxim, pentru a face faţă marilor provocări ale schimbărilor, schimbărilor climatice, schimbări la nivelul justiţiei sociale, guvernul politicilor migratorii, schimbările la nivelul creşterii locurilor de muncă, oportunităţilor echitabile şi a drepturilor pentru toţi."
La Parlamentul European a sosit ieri şi Ursula von der Leyen, propunerea Consiliului European pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.
Într-o primă discuţie cu noul preşedinte al Parlamentului European şi cu eurodeputaţii, Ursula von der Leyen arătat că vrea să creioneze o strategie pentru următorii cinci ani.
Ursula von der Leyen: "Când am aflat despre nominalizare, am decis că prima mea oprire trebuie să fie la Strasbourg.
Intenţionez să asculte mult, astfel încât, în următoarea perioadă, să conturez, după discuţiile cu Parlamentul European şi cu Consiliul European, o viziune pentru următorii cinci ani, care să fie bazată pe o cooperare puternică între principalele instituţii europene."
Şi tot ieri, în Parlamentul European au fost aleşi cei 14 vicepreşedinţi, care provin din şase grupuri politice şi reprezintă 10 ţări."