Delegaţie a guvernului rus, în vizită în Crimeea
Premierul rus Dmitri Medvedev a prezidat la Simferopol o şedinţă a executivului consacrată dezvoltării economice şi sociale a Peninsulei Crimeea.
31 Martie 2014, 18:52
Duma de Stat de la Moscova a adoptat o serie de legi privind integrarea Crimeei în Federaţia Rusă, pe fondul lipsei de progrese în dialogul cu Statele Unite.
În paralel, astăzi, în Crimeea a mers o delegaţie formată din membri ai guvernului rus. Vizita este consacrată dezvoltării socio-economice a peninsulei.
Pentru prima dată de la intrarea Crimeei în componenţa Rusiei, regiunea a fost vizitată astăzi de premierul Dmitri Medvedev, care a prezidat la Simferopol o şedinţă a executivului consacrată dezvoltării economice şi sociale a Peninsulei.
Guvernul rus a anunţat înfiinţarea în acest scop a unui minister special pentru afacerile Crimeei, ca şi intenţia de a crea în regiune o zonă economică liberă.
Între măsurile anunţate de şeful Guvernului de la Moscova se numară ridicarea în termen de patru luni, la nivelul celor din Rusia, a salariilor personalului bugetar, militarilor şi angajaţilor organelor de ordine, ca şi a pensiilor.
Alte măsuri vizează asigurarea funcţionării sistemului financiar-bancar, între care şi asigurarea economiilor de aproape 3 miliarde de dolari deţinute de populaţii în băncile din regiune.
Între priorităţi se numără şi asigurarea independenţei peninsulei de alimentările cu apă şi energie electrică şi canalele de telecomunicaţii ucrainene, prin conectarea sistemelor regionale la cele ruseşti.
Reducerea la gaze, anulată
La Moscova, Duma de Stat a votat astăzi o lege care reglementează funcţionarea sistemului financiar-bancar din Crimeea şi Sevastopol în perioada de tranziţie până la 1 ianuarie 2015 şi au reziliat cele patru acorduri cu Ucraina privind bazarea flotei ruse a Mării Negre în Crimeea.
Republica Crimeea şi oraşul Sevastopol, principala bază a flotei ruse - a declarat în Dumă viceministrul de externe, Grigori Karasin - au devenit parte integrantă a Rusiei.
O dată cu rezilierea acordului din 2010, supranumit "Flotă contra gaze", Rusia a anulat şi reducerea cu 100 de dolari a preţului gazelor exportate în Ucraina.
Grigori Karasin a declarat că Moscova este gata să discute cu guvernul de la Kiev problemele juridice, financiare şi patrimoniale ce vor apărea în urma rezilierii acestor acorduri de către Rusia.