Delegaţia FMI va sta o lună în Grecia
Soarta următoarei tranşe din ajutorul extern, acordat statului elen, va fi decisă după şedinţa Eurogroup din 8 octombrie.
Articol de Ionuţ Dragu, 09 August 2012, 11:57
Delegaţia oficialilor Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene (BCE), care va reveni la Atena la începutul lui septembrie, va sta timp de o lună în capitala elenă, pentru a stabili dacă Grecia poate respecta condiţiile impuse de creditorii externi.
De asemenea, potrivit WSJ.com, soarta următoarei tranşe din ajutorul extern, de 31 miliarde euro, din împrumutul multilateral de 130 miliarde euro acordat statului elen, va fi decisă după şedinţa Eurogroup din 8 octombrie.
Tranşa include o sumă de 25 miliarde euro destinată recapitalizării băncilor.
Noua întârziere a ajutorului extern pentru Grecia este cauzată cel mai probabil de noile dispute dintre liderii politici de la Atena privind eventuale disponibilizări în sectorul public.
Guvernul elen mai trebuie să identifice economii de până la 4,5 miliarde euro în cadrul pachetului suplimentar de măsuri de austeritate de 11,5 miliarde euro solicitat de creditorii internaţionali pentru următorii doi ani.
Tensiunile ar putea atinge cote critice în contextul unei populaţii puternic afctate de măsurile de austeritate.
Misiunea creditorilor externi a plecat duminică de la Atena.
"Statele membre trebuie să vadă clar ce se întâmplă şi unde ne aflăm înainte de a începe din nou să plătească", a afirmat un oficial european, citat de WSJ.com.
Tranşa a fost programată iniţial pentru luna iunie, însă a fost amânată din cauza alegerilor din Grecia din această vară, care au creat, potrivit oficialului citat, "întârzieri semnificative în implementarea" programului convenit cu instituţiile financiare internaţionale.
Mii de angajaţi, "rezervă de muncă"
Grecia riscă falimentul în viitorul apropiat, având o scadenţă de 3,1 miliarde euro pe 20 august în contul unor obligaţiuni de stat ajunse la maturitate.
Printre măsurile luate în calcul de executivul de la Atena se numără plasarea câtorva mii de angajaţi din sectorul public într-o "rezervă de muncă", cu venituri reduse substanţial, însă unul dintre partidele din coaliţia de guvernare se opune vehement acestei propuneri.
Printre reformele dificile angajate de guvern, însă neabordate până acum, se numără măsuri de eficientizare a sectorului public.
Grecia a promis, în acordul de finanţare externă de 130 miliarde euro, să concedieze 15.000 de bugetari până la sfârşitul acestui an şi un total de 150.000 până în 2015.