Deficit bugetar "aproape de zero", anul viitor în Germania
Cetăţenii germani cu venituri medii şi mici ar putea plăti impozite mai mici din 2013 ca urmare a unei prevederi din proiectul de buget pe 2012 adoptat miercuri.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 07 Iulie 2011, 08:12
Discuţiile privind politica bugetară au revenit în actualitate în Germania, guvernul federal adoptând miercuri, proiectul de buget pe 2012.
Acesta conţine inclusiv intenţia executivului de la Berlin de a reduce de la 1 ianuarie 2013 impozitele şi plăţile sociale pentru cetăţenii cu venituri mici şi medii.
Această prevedere este solicitată ferm de liberali, care au ajuns la guvernare pe baza promisiunilor de relaxare a fiscalităţii, neîndeplinite până acum din cauza politicii de austeritate adoptată de coaliţie.
Campionul acestor măsuri de reducere a datoriilor de stat este ministrul conservator al finanţelor, Wolfgang Schauble, care respinge deocamdată şi intenţia de reducere a taxelor, chiar dacă amploarea planului nu a fost precizată.
Ca urmare a măsurilor de tăiere a cheltuielilor publice promovate de şeful finanţelor, Germania va avea un deficit de până în 2% din produsul intern brut în 2011, sub limita de trei procente prevăzută de pactul de stabilitate al UE.
Republica federală a atins astfel acest obiectiv cu doi ani mai devreme decât şi-a propus.
Mai mult, Berlinul se aşteaptă ca în 2012 să aducă aproape de zero deficitul bugetar.
Germania nu a avut probleme să implementeze proiectul de austeritate decis la sfârşitul lui 2009, în parte şi datorită creşterii spectaculoase a economiei în 2010 şi 2011.
Cele mai mari cheltuieli în prezent sunt generate de contribuţia la fondul de salvare a ţărilor europene aflate în criză, de casele de pensii şi de bugetul armatei, îngreunat încă de personalul depăşit.
Coaliţia de la Berlin prevede economii de câte cinci miliarde de euro în 2014 şi 2015, dar nu a precizat încă în ce fel se vor face noile reduceri de cheltuieli.
Ajutată de revirimentul producţiei şi exporturilor, Germania a dovedit că un plan dur de austeritate poate fi aplicat cu succes, fără a înăbuşi avântul economic, aşa cum criticaseră în repetate rânduri administraţiile de la Washington şi Paris.