Decizii adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic
Statele Unite își vor retrage forțele din Afganistan până la 1 septembrie - a anunțat președintele Joe Biden.
Articol de Carmen Gavrilă, 15 Aprilie 2021, 08:07
Statele Unite își vor retrage forțele din Afganistan până la 1 septembrie - a anunțat președintele Joe Biden.
Fosta administrație a lui Donald Trump decisese ca retragerea să aibă loc până cel târziu la 1 mai, însă această dată s-a dovedit a fi nerealistă.
Retragerea este consecința Acordului de pace semnat între americani și insurgenții talibani, dar are loc în ciuda faptului că încă nu există și un acord de pace inter-afgan și, deci, nici un fel de garanții că războiul din acea ţară va lua sfârșit.
Între timp și NATO, care avea o misiune paralelă cu cea americană, a decis să înceapă să-și retragă militarii de la 1 mai. O decizie în acest sens a fost adoptată aseară în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, unde s-a discutat, de asemenea, despre concentrările de trupe rusești la graniţa Ucrainei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat că decizia de retragere din Afganistan nu a fost una uşoară şi că există riscuri. De altfel, în declarația Consiliului Nord-Atlantic aliaţii atrag atenția că orice atac al talibanilor în perioada următoare va avea parte de răspuns în forță. Jens Stoltenberg a motivat decizia NATO prin faptul că se fac progrese în procesul de pace inter-afgan. Nu este sfârșitul, ci începutul unui nou mod de cooperare cu Afganistanul - a spus Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg: Toţi aliaţii au fost de acord şi au adoptat declarația de retragere a tuturor militarilor începând cu 1 mai din Afganistan. E o decizie prin care vom continua să ne concentrăm pe Afganistan, nu doar pentru retragerea în siguranță și ordine, dar și pentru a începe să construim un nou capitol, un nou tip de parteneriat cu Afganistanul. Nu sprijini o ţară doar prin mii de soldați trimiși acolo, putem face asta și prin metode diplomatice, economice, instrumente de dezvoltare sau ajutor umanitar.
În ce privește Rusia, toți cei 30 de aliați s-au arătat profund îngrijorați de recentele manevre ale Kremlinului în Ucraina. Jens Stoltenberg a explicat că Rusia a adus în zonă cel mai mare număr de militari de la anexarea ilegală a Crimeii în 2014 și până acum și, în numele NATO, a cerut Rusiei retragerea imediată.
România a fost reprezentată la reuniunea de ieri de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, și de cel al apărării, Nicolae Ciucă. Acesta din urmă a transmis după reuniune că ţara noastră, care participă cu peste 600 de militari la misiunea NATO, își va retrage la rândul său forțele din Afganistan.