Decizia Standard & Poor's "este influenţată politic"
Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, susţine că retrogradarea ratingului Italiei nu reflectă realitatea. Două asociaţii ale consumatorilor din Italia ameninţă că vor da în judecată pentru daune agenţiile de rating.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Septembrie 2011, 19:21
Premierul Silvio Berlusconi consideră că decizia Standard & Poor's de a retrograda ratingul Italiei de la "A+" la "A" nu reflectă realitatea şi este influenţată de alte considerente politice.
Executivul italian, potrivit lui Silvio Berlusconi, a aprobat măsuri care au în vedere echilibrarea bugetară în 2013 şi care vor favoriza dezvoltarea economică, iar rezultatele se vor vedea în scurt timp.
Două asociaţii ale consumatorilor din Italia ameninţă că vor da în judecată pentru daune agenţiile de rating care vor să distrugă zona euro.
Standard & Poor's (S&P) a redus marţi ratingul Italiei cu o treaptă, la "A", acuzând creşterea economică tot mai slabă şi divergenţele de pe scena politică, care ar putea împiedica măsurile necesare pentru revigorarea economiei şi reducerea datoriei de stat.
Potrivit agenţiei americane, Italia are şanse reduse de a stimula creşterea economică din cauza "fragilităţii coaliţiei aflate la putere", dar şi a "conflictelor politice din Parlament”.
Deciziile de rating au fost bazate, mai precizează Standard & Poor's (S&P), pe analize independente şi detaliate ale perspectivelor economice şi fiscale ale Italiei.
Ratingul de credit al Italiei, a fost redus de agenţia Standard & Poor's (S&P) cu o treaptă de la "A+" la "A", din cauza deteriorării perspectivelor economice şi incertitudinii politice.
Decizia a surpins pieţele economice la nivel european şi a creat reacţii de nemulţumire în Italia.
Potrivit analiştilor, reducerea ratingului Italiei reprezintă un semnal de alarmă pentru economia globală şi necesită o reacţie urgentă.
Italia este a treia economie din zona euro
Italia, a treia economie din zona euro, a fost clasificată de agenţia americană sub evaluare pentru retrogradare încă din luna mai, cu avertismentul că perspectiva de creştere economică se înrăutăţeşte, în condiţiile în care guvernul italian are şanse mici să răstoarne acest trend, din cauza divergenţelor din interior.
Criza actuală a datoriilor de stat din zona euro exercită presiuni tot mai puternice pe guvernul de la Roma pentru reducerea datoriei şi a deficitului bugetar, în condiţiile în care datoria publică a Italiei este de 1.900 miliarde euro, ceea ce înseamnă aproximativ 120% din Produsul Intern Brut.
Încrederea investitorilor în capacitatea guvernului Berlusconi de a evita criza nu a fost consolidată de pachetul de austeritate de 60 de miliarde de euro aprobat săptămâna trecută.
Potrivit analiştilor din Italia aceste măsuri nu vor ajuta semnificativ problema stagnării economice.
Agenţia americană consideră că reducerea deficitului bugetar până la sfârşitul lui 2013 ar putea fi dificilă sau imposibilă, deoarece guvernul de la Roma se bazează în mare măsură pe creşterea veniturilor într-o ţară unde taxele sunt deja ridicate.
În acest context perspectivele de creştere vor continua să slăbească, în vreme ce dobânzile de pe piaţa financiară italiană ar creşte.