David Petraeus a fost numit oficial comandantul trupelor NATO
Generalul David Petraeus a declarat, în faţa senatului SUA, că retragerea trupelor din Afganistan ar putea să nu înceapă conform planului stabilit, adică în iulie 2011.
30 Iunie 2010, 20:40
Senatul SUA a aprobat în unanimitate numirea generalului David Petraeus în calitate de comandant al trupelor NATO din Afganistan .
În vreme ce conferă comanda războiului din Afganistan generalului David Petraeus , preşedintele Obama încearcă să definească ce înseamnă , de fapt , limitele temporale ale implicării americane, dar, spun unele voci maliţioase, nu prea mult şi nu prea clar.
Violenţele din Afganistan s-ar putea intensifica
Pe măsură ce dezvoltările din Afganistan fac mai puţin probabilă realizarea concretă a calendarului retragerii în iulie anul viitor, preşedintele american şi-a reafirmat decizia de a începe retragerea la timp, dar a insistat asupra faptului că aceasta nu înseamnă pur şi simplu că americanii vor părăsi Afganistanul.
În audierile de confirmare din Comitetul pentru Servicii Armate al Senatului, generalul Petraeus a încercat să pregătească opinia publică şi pe membrii Congresului pentru o escaladare a violenţelor din Afganistan.
El a arătat chiar că lupta ar putea deveni mai intensă în următoarele câteva luni.
David Petraeus a calificat ssecuritatea din Afganistan drept slabă şi a adăugat că insurgenţa talibană este gata de a se relansa şi că este încrezătoare că poate supravieţui prezenţei americane şi a aliaţilor .
Campania din Afganistan trebuie să fie tenace
În opinia sa, formula "neobosind în tenacitate" este una importantă pentru a descrie campania împotriva talibanilor.
Oficiali ai comunităţii americane a informaţiilor spun, de altfel, că talibanii au folosit termenul retragerii în avantajul lor.
O altă provocare pentru militarii americani o reprezintă Pakistanul
Analistul militar Barry McCaffrey spune că Pakistanul este un loc în care Statele Unite au interese de securitate naţionala vitale
" Un guvern slab, arme nucleare …de câte ori mă duc în Afganistan îmi petrec prima saptamănâ în Islamabad, ascultându-i pe militari şi pe membrii forţelor de securitate pakistaneze . Sunt într-adevăr în dificultate" apreciază analistul militar.
"Responsabilitatea lui Petraeus este să ia în considerare Pakistanul ca una din temele principale de preocupare. Pe de altă parte sunt 45 de alte naţiuni care vor considera că le-am păcălit târându-le în războiul din Afganistan pentru ca apoi să le abandonăm . Provocarea pe care o are în faţă administraţia Obama este uriaşă “, susţine Barry McCaffrey.
Atitiudinea preşedintelui afgan este rezultatul deciziilor preşedintelui Obama
Senatorul John McCain, un veteran al războiului din Vietnam, a afirmat în cadrul dezbaterilior, că cea mai mare parte a noii atitudini a preşedintelui afgan, Hamid Karzai, faţă de administraţia americană este rezultatul direct al angajamentului preşedintelui Obama de a începe retragerea din această ţară .
În audierile din Senat, generalul Petraeus a confirmat noua retorică a lui Obama, arătând că iulie 2011 nu va fi decat începutul procesului retragerii , " începutul procesului tranziţiei ".
Retragerea din Afganistan ar putea fi amânată
El a lăsat deschisă chiar posibilitatea amânării începerii retragerii .
Potrivit acestuia, la sfârşitul anului va avea loc o evaluare după care vor avea loc schimbări semnificative .
Generalul a insistat că orice retragere va fi bazată pe condiţiile de securitate de pe teren.
În acelaşi timp Petraeus a arătat că va revizui modul de desfăşurare a războiului, inclusiv regulile de angajare în luptă şi direcţiile tactice care expun trupele americane unui risc nenecesar în efortul de a proteja populaţia civilă.
Declaraţia este văzută ca o distanţare faţă de tacticile fostului comandant, generalul McChrystal, demis săptămâna trecută .