Dacian Cioloş a schiţat problemele majore din agricultura UE
La Marsillia comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a schiţat problemele majore din domeniu, între care lipsa rentabilităţii activităţilor agricole pentru fermieri e una din cele mai importante.
Articol de Papp-Zakor András, 08 Decembrie 2011, 19:45
Securitatea alimentară şi politica agricolă comună a Uniunii Europene sunt probleme încă nesoluţionate, astfel că rămân subiecte importante de dezbatere între specialişti.
La Marsilia, în cadrul manifestărilor în legătură cu Congresul Partidului Popular European, comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş a schiţat problemele majore din domeniu, între care lipsa rentabilităţii activităţilor agricole pentru fermieri e una din cele mai importante.
Comisarul european a afirmat că veniturile agricultorilor sunt cu circa 40% mai reduse decât media veniturilor din toate sectoarele economice în Uniunea Europeană, în timp ce preţurile produselor alimentare cresc.
"Deci e, în primul rând, o problemă de repartizare a valorii adăugate pe lanţul alimentar, de la producător, procesator, distribuitor şi comerciant până la consumator. Şi aici, în primul rând, trebuie rezolvată problema organizării producătorilor agricoli şi a puterii de negociere a lor pe lanţul alimentar. Pe de altă parte, veniturile agricultorilor sunt mai reduse şi pentru că costurile de producţie au crescut mai rapid decât preţurile produselor alimentare în ultimii ani", a afirmat comisarul european.
"Deci e o dublă presiune pe veniturile agricultorilor şi de asta, prin Politica Agricolă Comună, încercăm să compensăm aceste neajunsuri, pentru că dacă nu avem producţie agricolă la bază, nu mai avem nici venituri pe lanţul alimentar şi riscăm să avem problema aceasta a asigurării securităţii alimentare, nu pentru că nu avem capacitate tehnologică să producem, dar pentru că agricultorii nu mai sunt încurajaţi să facă această meserie", a mai spus Dacian Cioloş.
Persoanele în vârstă fac agricultură
O imagine şocantă o oferă repartiţia pe categorii de vârstă a celor care se ocupă la ora actuală de agricultură în Uniunea Europeană.
"Trebuie să venim cu instrumente care să asigure o anumită stabilitate pe termen mediu şi previzibilitate a veniturilor agricultorilor, pentru că un tânăr, dacă nu are un minim de previzibilitate privind venitul, nu o să investească în agricultură, pentru că în agricultură investiţiile trebuie să se facă pe termen lung", a mai spus comisarul european..
"Deci, trebuie cu aceste plăţi directe către agricultori, cu aceste mecanisme de piaţă, creşterea puterii de negociere a agricultorilor, sprijin pentru organizarea lor, să le dăm o anumită perspectivă şi stabilitate" a mai spus comisarul european.
Pe de altă parte, în mod specific pentru tinerii agricultori, trebuie să existe măsuri specifice care să îi încurajeze atunci când încep o afacere, spune Dacia Cioloş.
"Avem aceste prime care se acordă şi acum, prime de instalare; se acordă prin Programul de Dezvoltare Rurală, care poate constitui o primă dată direct tânărului agricultor sau o acoperire a unei părţi din costurile bancare ale unor credite şi am propus acum un element de noutate, şi plăţile directe pentru tinerii agricultori, cel puţin în primii cinci ani să fie mai mari cu 25% decât o plată directă medie", a subliniat comisarul european.
Dar e important ca aceste măsuri să poată să se aplice în toate statele membre din Uniunea Europeană, pentru că acum există diferite măsuri pentru tinerii agricultori, dar e opţional pentru statele membre, să le includă sau nu în programele legate de agricultură.