Cubanezii "vor putea călători fără permis de ieşire din ţară"
În prezent, cubanezii trebuie să treacă printr-un proces lung şi costisitor pentru a obţine permisul de ieşire din ţară, iar de multe ori, documentul le este refuzat, scrie BBC.
16 Octombrie 2012, 11:05
Cuba a anunţat că va renunţa la permisul de ieşire din ţară de care cubanezii au nevoie pentru a călători în străinătate, anunţă BBC.
Măsura, care va intra în vigoare pe 14 ianuarie 2013, va actualiza legea migraţiei pentru a reflecta circumstanţele curente şi viitoare, notează presa de stat locală citată de BBC.
În prezent, cubanezii trebuie să treacă printr-un proces lung şi costisitor pentru a obţine permisul, iar de multe ori, documentul le este refuzat.
Măsura este ultima dintr-o serie de reforme adoptate de preşedintele Raul Castro.
De asemenea, cubanezii care au rezidenţă permanentă pe insulă vor putea sta în străinătate 24 de luni, în loc de 11 ca până acum, fără să fie nevoiţi să-şi reînnoiască actele.
Odată cu adoptarea legii, pentru a părăsi ţara, cubanezii vor avea nevoie doar de un paşaport valid.
Piedici de călătorie pentru persoanele înalt calificate
Cu toate acestea, persoanele înalt calificate, precum medicii, vor părăsi ţara mai greu, notează BBC.
De asemenea, cei care critică guvernul vor întâmpina dificultăţi, întrucât reînnoirea paşapoartelor poate fi refuzată "din motive de interes public formulate de autorităţi".
Restricţiile în vigoare în ultimele decenii au împiedicat sute de mii de cubanezi să emigreze, cei mai mulţi în Statele Unite, unde au format o puternică disasporă anti-Havana.
Statele Unite oferă automat rezidenţă oricărui cetăţean de pe teritoriul Cubei.
"Restricţii relaxate" de Raul Castro
Timp de jumătate de secol, Cuba a fost o economie centralizată, cu aproape întreaga activitate controlată de stat.
Sub conducerea lui Raul Castro, care a preluat puterea în 2008, restricţiile din multe domenii au fost relaxate gradual.
Cu toate acestea, relaţiile dintre Cuba şi Statele Unite rămân ostile. Nu există legături diplomatice, iar embargoul economic impus Republicii Cubaneze este în continuare în vigoare.
De la prăbuşirea Uniunii Sovietice, Cuba duce o bătălie economică, iar în prezent se bazează foarte mult pe sprijinul oferite de guvernul de stânga din Venezuela, mai aminteşte BBC.