Cu sau fără euro, posibile scenarii privind Grecia
France Presse a prezentat mai multe scenarii privind Grecia referitoare la mentinerea sau nu a euro, aplicarea, relaxarea sau renunţarea la măsurile de austeritate.
Articol de Florin Matei, 17 Iunie 2012, 13:24
De la cele mai sumbre la cele mai favorabile scenarii - principalele variante posibile cu privire la Grecia şi zona euro după alegerile cruciale de duminică, care ar putea influenţa viitorul ţării, sunt analizate de AFP.
Scenarile se referă la mentinerea sau nu a euro, aplicarea, relaxarea sau renunţarea la măsurile de austeritate.
Abandonarea euro
Acest scenariu catastrofal ar putea deveni realitate dacă partidul stângii radicale Syriza câştigă majoritatea în alegerile de duminică.
Vehement critic al planului de austeritate impus de creditori, liderul Syriza, Alexis Tsipras vrea să revizuiască acest plan, obţinut în schimbul unui ajutor financiar.
În cazul în care partidul său preia conducerea Greciei, el a promis că în zece zile va finaliza aceste negocieri.
Însă europenii nu vor să audă de acest scenariu.
În opinia lor, dacă Grecia nu îşi respectă angajamentele, nu va mai primi niciun cent şi va trebui să se retragă din zona euro.
Liderii Uniunii Monetare au analizat posibilitatea ca guvernul grec să emită titluri de recunoaştere a datoriei, în cazul în care devine incapabil să mai plătească salarii, aştepâtndu-se la o posibilă revenire la drahmă, notează AFP.
Neaplicarea planului de austeritate dar menţinerea în zona euro
În Grecia s-ar putea forma un guvern care să respingă măsurile de austeritate dar care să decidă totodată să rămână în zona euro, aşa cum doreşte majoritatea populaţiei, potrivit sondajelor.
Acest lucru ar risca să conducă foarte repede la un impas: creditorii Atenei (UE şi FMI) ar închide robinetul împrumuturilor, antrenând rapid un default grec.
Acest lucru ar pune băncile greceşti şi europene în mare dificultate, cu un risc de propagare la alte ţări fragile din zona euro, ca Spania, iar pe termen lung la o implozie a zonei euro-însăşi, comentează AFP.
Relaxarea planului de austeritate
Noile autorităţi greceşti, în cazul în care se angajează să respecte acordul, ar putea să obţină "un pic mai mult timp din partea UE şi FMI", a declarat vineri ministrul belgian de Externe Didier Reynders.
Acest scenariu ar putea prinde contur în cazul formării unui guvern de dreapta, sub conducerea partidului Noii Democraţii, sau a unui cabinet de uniune naţională, condus de un lider care să se bucure de un larg sprijin.
Dacă sunt posibile unele aranjamente de detaliu (asupra conţinutului reformelor, duratei sau dobânzilor), nucleul acordului dintre Atena şi creditorii săi - care se bazează pe reforme structurale - nu este negociabil, a declarat o sursă europeană.
Ar fi, într-adevăr, un lucru dificil de aceptat de către opinia publică europeană, în special în ţările care au pus în aplicare planuri de austeritate, mai scrie France Presse.
.
Punerea în aplicare a reformelor şi rămânerea în zona euro
Conform acestui scenariu, Atena ar pune în aplicare măsurile de austeritate cerute de creditorii săi de-a lungul anilor iar guvernul grec ar reuşi să stabilizeze economia ţării.
Scenariul este cel preferat de creditorii internaţionali ai Greciei dar nu este susţinut complet pe plan intern.
Grecii se declară tot mai îngrijoraţi de aplicarea măsurilor de austeritate, temeri pe care şi-a clădit campania electorală şi partidul stângii radicale Syriza.