Cronica unei demisii neanunţate
Casa Albă a fost surprinsă de refuzul preşedintelui Mubarak de a demisiona după ce fusese asigurată de un înalt oficial de la Cairo că acesta va părăsi puterea.
Articol de Răzvan Stancu, 11 Februarie 2011, 07:34
Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a anunţat că îşi transferă din prerogative vicepreşedintelui Omar Suleiman.
După discursul televizat, ambasadorul egiptean în Statele Unite a spus la CNN că Suleiman e de acum preşedintele de facto.
Aceste anunţuri au provocat nemulţumirea manifestanţilor de la Cairo care aşteptau o demisie.
Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, spune că va rămâne la putere până când va fi ales un alt şef al statului prin vot liber, căruia îi va preda paşnic puterea.
Totuşi, liderul de la Cairo a vorbit despre un transfer al prerogativelor către vicepreşedintele Omar Suleiman, conform Constituţiei, pentru a demonstra că cererile protestatarilor vor fi îndeplinite prin dialog.
Deocamdată nu este clar dacă preşedintele îşi va preda toate prerogativele sau numai o parte din ele vicepreşedintelui.
Discursul lui Hosni Mubarak a provocat furia protestatarilor adunaţi în Piaţa Tahrir din capitală, care aşteptau demisia liderului de la Cairo.
SUA a fost surprinsă de refuzul preşedintelui egiptean
Casa Albă a fost surprinsă de refuzul preşedintelui Mubarak de a demisiona după ce fusese asigurată de un înalt oficial de la Cairo că acesta va părăsi puterea, informează corespondentul Radio România la Washington, Doina Saiciuc.
Imediat după ce preşedintele Mubarak a anunţat că va preda unele puteri vicepreşedintelui Suleiman dar că nu va demisiona, preşedintele Obama a convocat o sesiune de urgenţă a echipei sale de securitate naţională.
La ora 20.20 ora Washington-ului, Casa Albă a publicat reacţia preşedintelui Obama, puternică şi fără echivoc, la cele întîmplate la Cairo.
"Poporului egiptean i s-a spus că va fi o tranziţie de autoritate dar nu este clar încă dacă această tranziţie este imediată, semnificativă şi suficientă. Prea mulţi egipteni rămâîn neconvinşi că guvernul este serios în legătură cu o tranziţie autentică spre democraţie. Este responsabilitatea guvernului să vorbească clar poporului egiptean şi lumii", a spus Barack Obama.
În declaraţie, preşedintele Obama mai arată că "guvernul de la Cairo trebuie să proiecteze o cale credibilă, concretă şi fără echivoc către o democraţie autentică, ceea ce nu a făcut încă”.
Tranziţia trebuie să demonstreze imediat o schimbare politică ireversibilă şi o cale negociată spre democraţie .
Preşedintele Obama cere guvernului egiptean să explice rapid schimbările care au avut loc şi să vorbească clar şi fără ambiguităţi despre acest proces, pas cu pas, care ar trebui să conducă la democraţie şi la guvernul reprezentativ pe care îl doreşte poporul egiptean.
Barack Obama a reafirmat că toate părţile trebuie să se abţină de la violenţă şi a cerut guvernului să nu răspundă aspiraţiilor poporului egiptean cu represiune şi brutalitate .
În Egipt se aşteaptă ample proteste
Pentru vineri se anticipează ample proteste, iar unul dintre liderii opoziţiei politice Mohamed ElBaradei a atras atenţia că situaţia e explozivă şi nu a exclus posibilitatea unor violenţe.
Potrivit trimisului special al Radio România, Carmen Gavrilă, întreg Egiptul se pregăteşte vineri de proteste ample, nu doar în Cairo dar şi în alte oraşe, dupa ce joi preşedintele Hosni Mubarak a anunţat că nu îşi dă demisia dar că transferă din prergative vicepreşedintelui Omar Suleiman.
Câteva atribuţii ale preşedintelui, ca posibilitatea de dizolvare a parlamentului sau a guvernului, ori amendarea constituţiei, conform legii fundamentale nu pot fi transferate.
Lămuriri suplimentare sunt aşteptate în cursul zilei de vineri, când armata va difuza un comunicat, informează trimisul special al Radio România, Carmen Gavrilă.
Dar pentru restul chestiunilor care ţin de guvernare şi administrare a ţării, inclusiv negocierile cu partidele de opoziţie, de facto şeful statului urmează să fie vicepreşedintele.
Hosni Mubarak a spus că se va ţine de cuvânt şi nu va mai candida la următoarele alegeri, că va îndeplini toate cererile protestatarilor care, a spus el, sunt legitime, şi a promis că legea fundamentala va fi modificată.
El a mai promis că cei care sunt vinovaţi de moartea sau rănirea manifestanţilor vor fi aspru pedepsiţi.
Hosni Mubarak a dat asigurări că va preda paşnic puterea celui care va caştiga următoarele alegeri prezidenţiale, care încă nu e clar daca vor avea loc în septembrie sau mai devreme.
Hosni Mubarak a mai promis că va fi analizată posibilitatea ridicării stării de urgenţă, impusă de 30 de ani, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii de securitate şi fără să anunţe o dată exactă.