Criza refugiaţilor şi combaterea terorismului, priorităţi pentru Olanda
Olanda deţine pentru primele şase luni ale anului preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi se va concentra pe criza refugiaţilor şi combaterea terorismului.
Articol de Claudia Marcu, 04 Ianuarie 2016, 06:58
Temele centrale ale semestrului olandez vor fi: criza refugiaţilor şi combaterea terorismului, dar obţinerea de progrese depinde de modul cum autorităţile olandeze vor şti să mobilizeze unitatea unui continenent dezbinat în abordarea chestiunii migraţiei.
Olanda va trebui să găsească soluţii de compromis pentru multe dintre problemele cu care se confruntă Uniunea Euopeană în acest moemnt.
Criza refugiaţilor şi combaterea terorismului sunt poate cele mai importante puncte de pe agenda europeană în perioada care urmează.
"Trebuie să cooperăm" - spune premierul Mark Rutte, de câte ori are ocazia.
"Cooperarea atunci când vorbim de refugiaţi" - Rutte este uşor iritat pentru că ţările din Est nu se implică în rezolvarea acestei crize.
"Întărirea graniţelor externe" - şi din nou Rutte nu este prea încântat că încă nu funcţionează aşa-numitele "hot spots", puncte fierbinţi la graniţele externe pentru înregistrarea refugiaţilor.
Cu o lună în urmă se vorbea chiar de formarea unei zone mini-Schengen la iniţiativa Olandei, un proiect mai greu de realizat atunci când trebuie să asiguri unitate în Europa.
Referendumul britanic este şi el în atenţia preşedinţiei olandeze, pentru că Marea Britanie trebuie să rămână în Uniunea Europeană - spune Mark Rutte.
Pe de altă parte, acasă va fi confruntat şi el cu un referendum, în luna aprilie, referitor la acordul de cooperare al Uniunii Europene cu Ucraina, un subiect care are legătură cu politica externă a Uniunii Europene.
Iniţiatorii referendumului consideră că respingerea acestui acord va ajuta la stabilizarea şi calmarea relaţiei cu Rusia.
Un rezultat negativ ar însemna de fapt un vot împotriva Uniunii Europene, al doilea, dacă vreţi, în ţara care a respins Constituţia europeană.
Aşa că nu e de mirare că premierul olandezul Mark Rutte pledează pentru o uniune focalizată pe problemele mari, esenţiale, iar restul să fie lăsat în grija guvernelor naţionale.