Criză politică în Irak
Preşedintele irakian, Fouad Masoum a desemnat, luni, un nou premier, însă actualul prim-ministru, Nouri al-Maliki, refuză să cedeze puterea şi a mobilizat forţele loiale.
Articol de Cătălin Gomboş, 12 August 2014, 09:38
Preşedintele irakian, Fouad Masoum a desemnat, luni, un nou premier, însă actualul prim-ministru, Nouri al-Maliki, a refuzat să accepte numirea şi a trimis în stradă forţele de securitate care îi sunt loiale.
Pe fondul crizei politice, continuă eforturile de a salva refugiaţii din nord, ameninţaţi de jihadişti, iar Statele Unite au început să le livreze arme miliţiilor kurde.
Preşedintele american, Barack Obama, a salutat desemnarea vicepreşedintelui parlamentului irakian, Haider al-Abadi, ca prim-ministru.
Al-Abadi este unul dintre liderii partidului Dawa, al actualului premier, Nouri al-Maliki.
Cu toate că începe să piardă şi sprijinul propriei formaţiuni politice, Al-Maliki refuză să renunţe la putere şi a mobilizat forţele de securitate care îi sunt fidele.
Al-Maliki este contestat puternic de sunniţi, care îl acuză de politici discriminatorii.
De altfel, acestea au dus la actuala criză de securitate din Irak, în condiţiile în care triburile sunnite, nemulţumite de politicile Bagdadului, au permis, şi uneori chiar au sprijinit, mişcările jihadiştilor din Statul Islamic.
Aceştia controlează, în prezent, o mare parte din vestul şi nordul Irakului, zone cu populaţie preponderent sunnită.
Al-Maliki vrea imunitate
Al-Maliki a pierdut şi sprijinul principalilor săi susţinători externi, Iranul şi Statele Unite, însă pentru a renunţa la putere vrea garanţii că va primi, împreună cu apropiaţii săi, imunitate în cazul în care renunţă la funcţia de premier.
El doreşte ca statul să îi asigure un aparat de securitate, în condiţiile în care se teme că ar putea fi inculpat pentru corupţie sau asasinat.
Între timp, în nordul ţării continuă eforturile de a salva zecile de mii de refugiaţi Yazidi, ameninţaţi cu moartea de jihadiştii Statului Islamic şi izolaţi pe un munte, fără apă şi alimente.
Statele Unite, care recent au început să bombardeze obiective ale Statului Islamic, au decis, totodată, să le livreze armament kurzilor din regiunea autonomă.
Miliţiile acestora, Peshmerga, au fost înfrânte recent de jihadiştii mult mai bine înarmaţi, cu toate că se credea că sunt singura forţă capabilă să-i oprească.