Criza politică din Italia se prelungeşte
Noul executiv de la Roma ar putea fi format abia după alegerea succesorului lui Napolitano, adică nu mai devreme de luna iunie, se prevede după prima zi de consultări.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Aprilie 2013, 06:40
Criza politică italiană se prelungeşte, în aşteptarea unor schimbăşri mai ample, între care şi cea a Legii electorale, vinovată, se pare, de impasul politic actual.
Nevoia modernizării sistemului politic italian a devenit vitală, odată cu eşecul liderului coaliţiei de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, de a forma un nou guvern.
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a decis formarea a două grupuri diferite de personalităţi, care să propună parlamentului aceste reforme, înaintea unor foarte probabile noi alegeri legislative.
După prima zi de consultări între şeful statului italian, Giorgio Napolitano, şi cei zece intelectuali se prevede deja că noul executiv de la Roma ar putea fi format abia după alegerea succesorului lui Napolitano, adică nu mai devreme de luna iunie.
Patru intelectuali se ocupă de reformele instituţionale, în vreme ce şase de cele economice.
Printre reformele urgente care se au în vedere în aceste zile se află în primul rând modificarea Legii electorale, aflată la originea impasului politic actual, cu atât mai mult cu cât se presupune că până cel târziu în toamnă italienii vor fi chemaţi din nou la vot.
Cealaltă comisie, formată din şase personalităţi, în mare parte economişti, trebuie să vină cu măsuri pentru relansarea economiei, în contextul ratei foarte ridicate a şomajului, în special în rândul tinerilor.
Marţi au fost publicate date alarmante în ceea ce priveşte rata şomajului, care ajunge la 11,6%, nivel în creştere cu 15,6% faţă de februarie 2012.
37,8% dintre tinerii din Italia nu au un loc de muncă, iar 10,7% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu au nici un fel de ocupaţie şi nu studiază.
Impasul politic din Peninsulă, în avantajul lui Silvio Berlusconi
Impasul politic, care persistă de aproape cinci săptămâni în peninsulă, pare să fie în avantajul fostului prim-minsitru Silvio Berlusconi, a cărui popularitate a crescut de la 29,6% la 32,5%, numai în ultimele zile.
Silvio Berlusconi, liderul coaliţiei de centru-dreapta şi al formaţiunii Poporul Libertăţii, consideră periculoasă actuala criză politică, apreciind că este vorba de o tentativă a lui Giorgio Napolitano de a trage de timp pentru a îndepărta perspectiva convocării unui nou scrutin anticipat.
Mandatul de şapte ani al lui Giorgio Napolitano ca preşedinte se încheie la 15 mai, însă şeful statului a asigurat că nu va renunţa înainte de această dată, cu atât mai mult cu cât Italia se află în continuare în criza economică, iar impasul politic prin care trece în acest moment ţara sperie pieţele financiare internaţionale.