Criza politică din Belgia "se agravează"
Socialistul Elio di Rupo, însărcinat cu formarea guvernului, şi-a prezentat demisia din cauza blocajului înregistrat în negocierile bugetare, sociale şi economice.
22 Noiembrie 2011, 08:38
Criza politică din Belgia se agravează şi mai mult, după ce socialistul Elio di Rupo, însărcinat cu formarea guvernului, a decis să renunţe la această misiune.
Elio di Rupo este mediatorul în negocierile pentru formarea unui guvern în Belgia şi ca lider al Partidului Socialist era anticipat drept viitorul prim-ministru al ţării.
Blocajul înregistrat însă în negocierile bugetare, sociale şi economice l-au făcut să-şi prezinte demisia.
Cu toate că el este cel care a reuşit să rezolve prin negocieri neînţelegerile pe teme lingvistice dintre cele două comunităţi ale Belgiei, flamandă şi francofonă.
Demisia lui Elio di Rupo a fost primită de regele Albert al II-lea care nu a acceptat-o încă şi a dat un timp de reflexie celor şase partide politice aflate în negocieri pentru formarea guvernului, cerându-le să măsoare întreaga gravitate a situaţiei şi consecinţele unui eventual eşec în negocieri şi să caute o soluţie.
Regele Albert al II-lea a afirmat într-un comunicat că interesul general al belgienilor şi scadenţele europene impun o soluţie rapidă pentru criza care durează din iunie 2010.
Belgia, fără guvern de mai bine de un an
De mai bine de un an Belgia nu are guvern oficial instalat.
Recordul a dus Belgia în Guinness World Records.
Demisia premierului Yves Leterme din cauza disensiunilor politice dintre cele două comunităţi principale valonă şi flamandă, a lăsat ţara cu un executiv interimar.
Totuşi, autorităţile au reuşit să ia decizii importante în această perioadă, inclusiv legate de criza economică globală.
La capitolul realizări ale guvernului Leterme, în ultimul an de zile, pot fi trecute preşedenţia UE în ultimele şase luni ale anului trecut, realizarea bugetului pe 2011, acordul interprofesional cu marii actori sociali.
Guvernul Leterme a mai obţinut ceea ce nu se poate realiza pe plan intern, unanimitate în parlament pentru trimiterea de forţe militare la operaţiunile militare din Libia.