Criza din Ucraina şi ameninţarea ISIS, pe agenda reuniunii NATO
Cele mai importante subiecte de pe agenda discuţiilor sunt legate de criza din Ucraina şi de situaţia din Irak şi Siria, unde gruparea Statul Islamic a ocupat teritorii importante.
Articol de Oana Bâlă, 04 Septembrie 2014, 18:48
În Ţara Galilor, la Newport, au început lucrările Summitului NATO de două zile, la care participă reprezentanţii celor 28 de state membre ale Alianţei, dar şi invitaţi din ţările partenere.
Cele mai importante subiecte aflate pe agenda discuţiilor sunt legate de criza din Ucraina şi de situaţia din Irak şi Siria, unde gruparea jihadistă Statul Islamic a ocupat teritorii importante.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat în deschiderea reuniunii că deciziile care se vor lua la summitul de la Newport vor viza menţinerea siguranţei statelor membre, păstrarea legăturii strânse dintre UE şi America de Nord, dar şi construirea stabilităţii în zonele de conflict.
Summitul a început cu o sesiune pe tema Afganistan, iar secretarul general al NATO spunea că la sfârşitul acestui an securitatea ţării va fi în mâinile poporului afgan, care va putea decide asupra viitorului său, ţinând cont că misiunea de luptă a Alianţei se va încheia.
"Afganii au acum o ocazie istorică să-şi dezvolte propria ţară şi să decidă asupra viitorului lui. Afganistanul a făcut deja progrese semnificative în economie şi comunicaţii, educaţie şi sănătate, drepturile omului şi libertăţile fundamentale pentru feţei.
"Misiunea noastră se va încheia în curând, dar Afganistanul are nevoie în continuare de sprijin internaţional, iar NATO este gata să-şi joace rolul său. Suntem pregătiţi pentru o nouă misiune să antrenăm şi să acordăm asistenţă forţelor afgane, pe care o vom lansa odată ce acordurile privind securitatea vor fi încheiate", spune Anders Fogh Rasmussen.
În scurt timp va începe la New Port cea de-a doua sesiune programată astăzi, cea privind relaţia NATO-Ucraina, în contextul ultimelor evoluţii din această ţară.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, declara în marja summitului că va cere o încetare a focului pentru forţele armate ucrainene, care luptă împotriva separatiştilor proruşi, deschizând calea pentru punerea în aplicare a unui plan de pace în etape, pentru ţara sa.
"Întărire a flancului estic al NATO"
Şi România şi-a exprimat opinia pe tema situaţiei din Ucraina, prin vocea preşedintelui Traian Băsescu, care anunţa că ţara noastră doreşte să-şi asume programul NATO legat de apărarea cibernetică a Ucrainei şi că solicită consolidarea întregului flanc estic al Alianţei.
Autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei s-au declarat gata să dea mâine ordin de încetare a focului cu condiţia ca reprezentanţii Kievului să semneze un plan de reglementare paşnică a conflictului.