Criza din Libia naşte controverse şi temeri
Rusia cheamă părţile implicate în conflictul din Libia să oprească violenţele, în vreme ce SUA consideră că acţiunile coaliţiei corespund mandatului ONU. Italia a precizat că se teme de acţiuni teroriste.
Articol de Paul Poteraşi, 22 Martie 2011, 16:50
Rusia a făcut apel marţi la încetarea imediată a focului în Libia şi la începerea negocierilor politice, iar Statele Unite au dat asigurări că în scurt timp coaliţia internaţională va încheia faza activă a operaţiunilor, ne-a transmis corespondentul Radio România, Alexandru Beleavski.
Declaraţiile au fost făcute de miniştrii rus şi american ai apărării, Anatoli Serdiukov şi Robert Gates, cu prilejul întâlnirii pe care au avut-o la Moscova.
Rusia cheamă toate părţile implicate în conflictul din Libia să facă totul pentru oprirea violenţelor, a declarat ministrul apărării, Anatoli Serdiukov, după convorbirile de la Moscova cu secretarul american al apărării, Robert Gates.
Anatoli Serdiukov a subliniat că mandatul Consiliului de Securitate prevede doar măsuri în scopul protecţiei populaţiei civile şi neadmiterii escaladării conflictului.
Ultimele evenimente arată însă că în Libia au început acţiuni de luptă reale, soldate cu victime în rândul populaţiei paşnice.
La rândul său, şeful Pentagonului a dat asigurări că acţiuni ale coaliţiei corespund integral mandatului ONU, aliaţii făcând totul pentru a evita să facă victime în rândul populaţiei civile.
Robert Gates a declarat că operaţiunile militare active din Libia vor fi puternic diminuate în următoarele zile.
Italia "se teme de atentate teroriste"
Potrivit corespondentului Radio România, Elena Postelnicu, care îl citează pe ministrul apărării naţionale, Ignazio la Russa, Italia se teme că regimul condus de Muammar Gaddafi ar putea încerca să infiltreze terorişti printre imigranţii clandestini care sosesc zilnic pe coastele Siciliei.
Potrivit ministrului apărării naţionale, Ignazio la Russa, forţele armate ale colonelului Gaddafi nu dispun de proiectile care să ajungă direct în Italia.
Adevăratul pericol îl constituie, conform ministrului, atentatele teroriste care ar putea avea loc pe teritoriul italian.
De infiltraţii teroriste sau criminale în rândul refugiaţilor de la Lampedusa se teme şi ministrul de interne, Roberto Maroni.
Acesta a decis marţi, transferarea altor 1.000 de imigranţi cu nava militară San Marino în Catania, deschiderea temporară a centrului de la Loran şi pregăteşte împreună cu toţi preşedinţii regiunilor din Peninsulă o strategie de distribuire a refugiaţilor pe întreg teritoriul.
Marţi au debarcat la Lampedusa alte trei ambarcaţiuni cu 290 de refugiaţi.
În prezent, în Sicilia numărul imigranţilor este egal cu cel al localnicilor.
Embargoul va fi "întărit"
Secretarul general NATO, Anders Fogg Rasmussen, a anunţat la Bruxelles că statele membre au decis să lanseze o operaţiune de întărire a embargoului asupra armelor impus Libiei.
Forţele aeriene şi navale aliate din Mediterană vor supraveghea regiunea şi vor interzice trecerea navelor care ar putea transporta arme sau mercenari în Libia.
Secretarul general NATO a mai anunţat că aliaţii au încheiat planurile pentru participarea la o zonă de excludere aeriană deasupra acestei ţări, dacă acest lucru va fi necesar.