Criză de supraproducţie de energie electrică în Bulgaria
Introducerea unei taxe suplimentară, menită să salveze de la faliment Compania Naţională de Electricitate, a făcut energia bulgară nevandabilă în Balcani.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 04 Aprilie 2013, 13:44
Bulgaria se confruntă cu o criză de supraproducţie de energie electrică.
Din cauza consumului intern scăzut, centrala nulceară de la Kozlodui funcţionează la jumătate din capacitate, iar centralele termo-electrice funcţionează la capacitatea minimă necesară pentru menţinerea stabilităţii sistemului.
Totodată, în cel mai mare bazin carbonifer al ţării, producţia zilnică a scăzut de la 74.000 la 14.000 de tone.
Cinci mii de mineri sunt în concediu fără plată şi se pregătesc de grevă.
Introducerea unei taxe suplimentară, menită să salveze de la faliment Compania Naţională de Electricitate, a făcut energia bulgară nevandabilă în Balcani.
Problemele au fost amplificate de introducerea în ultimii trei ani a 900 de MW în centrale solare şi eoliene.
A devenit clar, prin protestele anti-monopol ce au dus la căderea guvernului Borisov, că cea mai săracă ţară din Europa nu îşi poate permite cea mai scumpă energie electrică.
40% din centralele neconvenţionale, între timp, au fost oprite pe motive administrative.
Pentru a fi evitat pericolul inundaţiilor, centralele hidroelectrice trebuie să funcţioneze, ceea ce complică şi mai mult situaţia.
Exportul a fost redus la numai 300 de MW; introducerea unei taxe suplimentare menită să salveze de la faliment Compania Naţională de Electricitate, care a acumulat sute de milioane de euro datorii, cu proiectul nuclear Belene, înainte de a fi blocat, a făcut nevandabilă până şi energia ieftină de la Kozlodui.
Situaţia se va complica în următoarele luni, în urma planurilor de a fi urgentată liberalizarea energetică.
Expertul Vladimir Alicicov avertizează că "în urma liberalizării cerută de Bruxelles, preţul kilowatt/oră va creşte cu între 20 şi 25 de procente. Bulgaria va fi obligată să respecte şi alte directive europene, ce vor duce la creşterea preţului energiei electrice produsă în centralele pe cărbune".