Criza actuală, „comparabilă cu marea recesiune din 1929”
Ministrul francez al economiei și finanțelor spune că amploarea șocului economic va fi foarte dură.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Aprilie 2020, 05:35
Franța a anunțat cel mai mare număr de decese înregistrate în 24 de ore: 833, numărul total ridicându-se la peste 8.900 de la începutul epidemiei. Acest trist bilanț intervine după ce săptămâna trecută numărul de morți scăzuse cinci zile la rând.
În schimb, se menține trendul descrescător al cazurilor grave: 90 de noi astfel de pacienți au sosit astăzi, spre deosebire de 140, ieri.
Evoluția economiei franceze - se tem autoritățile - este la fel de îngrijorătoare precum criza sanitară.
Cu cât se prelungește perioada de izolare a populației la domiciliu, cu atât impactul negativ asupra economiei va fi mai mare - a explicat astăzi ministrul francez al economiei și finanțelor, Bruno Le Maire, la audierea din fața Comisiei economice din Senat.
Din 1945 și până în prezent, economia franceză a avut cea mai mare scădere a sa în 2009, în timpul crizei financiare, și anume de minus 2,2% din PIB.
Anul acesta, amploarea șocului economic va fi mult mai dură - a anticipat Bruno Le Maire, refuzând să avanseze vreo cifră.
Bruno Le Maire: Toată lumea este conștientă că fiecare săptămână suplimentară de izolare, fiecare lună de criză în Europa sau în SUA are impact și asupra creșerii noastre economice, iar valoarea acestui indicator pe 2020 va fi mult inferioară celei prognozate în proiectul de rectificare bugetară. Criza cu care ne confruntăm, pentru că ea lovește direct în economia reală, pentru că e mondială, pentru că poate avea un impact pe termen lung asupra tuturor lanțurilor de valori din întreaga lume, este, după părerea mea, comparabilă cu marea recesiune din 1929. De aceea, încă de la început, împreună cu președintele Republicii și cu prim-ministrul, am dorit să dăm un răspuns imediat, masiv și coerent.
În rectificarea bugetară aprobată de Parlament la jumătatea lui martie era prevăzută o recesiune economică de 1%. Potrivit Institutului de Statistică, însă, o lună de izolare va costa economia franceză aproximativ 3 puncte din PIB în minus, iar două luni până la 6 puncte de scădere, pentru că multe sectoare economice dintre cele mai profitabile şi-au încetat total activitatea.
Cu toate acestea, ministrul francez a asigurat că guvernul nu intenționează să rezolve criza economică ce va urma epidemiei prin creșterea impozitelor pentru populație și agenții economici, iar perioada de izolare la domiciliu, considerată singura modalitate de a opri propagarea virusului și care, iată, își arată efcetele pozitive, este în vigoare până pe 15 aprilie, cu probabilitatea de a fi prelungită până la sfârșitul lunii.
În ultimele zile, foarte calde și frumoase pe întreg teritoriul Franței, au fost văzuți mai mulți oameni pe stradă, în orașe. De vineri a început vacanța de Paște și cum deplasările în scop turistic au fost absolut interzise, fiind drastic controlate pe toată perioada weekendului, pe șosele și în gări, singurul moment de destindere este acea oră pe zi de plimbare sau jogging permisă doar pe o rază de un km în jurul adresei de domiciliu.
Autoritățile avertizează că perioada de izolare a populației nu s-a încheiat, chiar dacă este vacanță și vreme frumoasă, iar cei care abuzează de derogările prevăzute de starea de urgență sanitară riscă să fie sancționați.
Potrivit Ministerului de Interne, în cele trei săptămâni de când este în vigoare izolarea populației la domiciliu, au fost făcute peste 8 milioane de controale și au fost aplicate aproape 500 de mii de amenzi.
(PH)