Creşterea vârstei de pensionare, dezbătută la Bruxelles
Creşterea vârstei de pensionare a creat nemulţumiri în cadrul ţărilor membre UE, situaţiile din Franţa şi Grecia fiind cele mai mediatizate.
Articol de Claudia Marcu, 29 Octombrie 2010, 16:09
Creşterea vârstei de pensionare, ca măsură de redresare economică, a dat naştere unor nemulţumiri profunde în multe ţări ale Uniunii Europene, situaţiile din Franţa şi Grecia fiind cele mai mediatizate.
Subiectul se regăseşte şi în Cartea Verde a Pensiilor, document înaintat de comisie pentru o consultare publică privind viitorul pensiilor în Europa.
Peste 300 de participanţi din toate statele membre continuă dezbaterile într-o conferinţă organizată de Comisia Europeană.
Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, László Andor, a subliniat în deschiderea evenimentului că niciun stat membru nu este împins să aleagă un anumit sistem de pensii, însă este important ca acel sistem să fie foarte bine organizat.
Documentul sugerează creşterea vârstei de pensionare
"În ultimii 50 de ani, speranţa de viaţă a crescut cu cinci ani, iar statisticile arată că până în 2060 creşterea va fi de şapte ani. Este firesc să adaptăm şi vârsta de pensionare", a spus László Andor.
Sindicatele europene nu văd însă cu ochi buni aceste propuneri, subiectul fiind abordat şi la întâlnirea tripartită de ieri dintre partenerii sociali şi liderii instituţiilor europene.
"Suntem foarte suspicioşi" - mărturiseşte secretarul general al Confederaţiei Sindicatelor Europene, John Monks.
"Pare un document scris special pentru a face pe plac guvernului francez şi altor guverne care vor să îi ţină pe oameni mai mult timp pe piaţa muncii. Este un exemplu foarte bun şi nu este singurul, de cum această criză economică este folosită pentru a adopta politici pe care guvernele oricum le doreau, cu sau fără criză" a mai spus John Monks, unul dintre participanţii la conferinţa de vineri.
Indiferent de forma sistemului ales, acesta nu va da rezultate fără politici economice şi sociale adecvate.
Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă a pledat pentru politici sociale şi de sănătate atractive pentru forţa de muncă, astfel încât, pe de o parte, oamenii să îşi dorească să rămână pe piaţa forţei de muncă mai mult timp, iar pe de alta, să aibă cât mai puţine probleme de sănătate.
László Andor a mai sugerat şi introducerea de sancţiuni împotriva discriminărilor pe criterii de vârstă.