Corupţia, evaluată în toate statele UE
Comisia Europeană instituie, în premieră, un mecanism de evaluare a măsurilor anticorupţie în statele Uniunii Europene, propunând măsuri de combatere fermă a prejudiciilor cauzate de corupţie.
Articol de Sorin Solomon, 07 Iunie 2011, 18:31
Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care, în premieră, instituie un mecanism de evaluare a măsurilor anticorupţie în toate statele UE, propunând măsuri de combatere fermă a prejudiciilor cauzate de corupţie în plan economic, social şi politic în rândul societăţilor europene.
Comisia a propus un set de măsuri pentru combaterea cu mai multă fermitate a prejudiciilor grave cauzate de corupţie în plan economic, social şi politic în rândul societăţilor europene.
Patru din cinci cetăţeni ai Uniunii Europene consideră corupţia drept o problemă majoră în statul membru din care fac parte.
Conform estimărilor, corupţia produce economiei UE un prejudiciu anual de 120 de miliarde euro.
Această cifră reprezintă unu la sută din PIB-ul Uniunii Europene, cifră care rezultă din estimările efectuate de instituţiile şi organismele specializate, conform cărora corupţia reprezintă cinci la sută din PIB la nivel mondial, ceea ce înseamnă o sumă doar cu puţin mai mică decât bugetul anual al Uniunii Europene.
În consecinţă, este evident că acest tip de criminalitate trebuie combătut printr-un angajament politic ferm.
Comisia face astfel un prim pas prin crearea unui nou mecanism, Raportul anticorupţie al UE, pentru a monitoriza şi a evalua eforturile statelor membre de combatere a corupţiei şi, de asemenea, pentru a încuraja un angajament politic mai susţinut al statelor membre.
Acest mecanism va ajuta statele membre să îmbunătăţească procesul de punere în aplicare a legislaţiei, să implementeze pe deplin angajamentele internaţionale pe care şi le-au asumat şi să consolideze coerenţa politicilor şi acţiunilor pe care le întreprind pentru combaterea corupţiei.