Coreea de Nord a sărbătorit în linişte Ziua Soarelui
Naşterea fondatorului ţării Kim Il-sung, cunoscută şi ca Ziua Soarelui, a fost comemorată în linşte la Phenian, dar tensiunea din zona Peninsulei Coreene se menţine.
16 Aprilie 2013, 08:07
Coreea de Nord a sărbătorit în linişte ziua de 15 aprilie, în care marchează naşterea fondatorului ţării Kim Il-sung, cunoscut la noi şi sub numele de Kim Ir-sen, dar starea de tensiune din regiune indusă de ameninţările belicoase ale actualului lider de la Phenian se menţine.
Nepotul său, Kim Jong-un, liderul de astăzi de la Phenian, a vizitat mausoleul dedicat memoriei bunicului, dar şi a tatălui său Kim Jong-Il.
Potrivit agenţiei oficiale de presă, în vizita sa la mausoleul Kumsusan, actualul conducător al Coreei comuniste a adus un tribut important şi a făcut o plecăciune umilă în faţa înaintaşilor săi.
Străzile capitalei erau împodobite cu steaguri şi bannere în ziua care marchează cea mai importantă sărbătoare publică în ţara cu cel mai puternic cult al personalităţii din lume.
Dar potrivit unui corespondent BBC de la Seul, sărbătoarea poate fi interpretată ca relevând ceea ce se află în spatele recentelor ameninţări războinice, şi anume: nevoia de a sigura supravieţuirea regimului.
Într-un fel, comunitatea internaţională ar putea răsufla uşurată în condiţiile în care era de aşteptat ca ziua de luni să prilejuiască un nou test nord-coreean cu rachetă, după amplificarea tensiunilor din Pensinsula Coreea ca urmare a celui de-al treilea test nuclear subteran efectuat de Phenian la 12 februarie şi de sancţiunile ONU care i-au succedat.
Coreea de Nord a ameninţat în ultime săptămâni că va ataca vecina sa de la sud şi Japonia, precum şi baze americane în regiune.
SUA a ales calea diplomatică de a detensiona situaţia
Statele Unite au respins posibilitatea de a mai purta discuţii artificiale cu regimul stalinist, dar secretarul de stat american John Kerry şi-a reiterat opţiunea pentru o soluţionare diplomatică a crizei din Peninsula Coreea, afirmând că Statele Unite rămân deschise unor negocieri autentice şi credibile în privinţa denuclearizării.
El a subliniat însă că greutatea apasă acum pe umerii Phenianului care va trebui să respecte normele dreptului internaţional.
Kerry a declarat că Beijingul, principalul aliat al Coreei de Nord, a criticat foarte dur Phenianul pentru comportamentul său din ultima perioadă.
În ultima etapă a turneului său diplomatic de 10 zile, care a inclus vizite la Seul şi Beijing, Kerry a urmărit să liniştească îngrijorările chineze, dar nu a ezitat să ofere garanţii unor aliaţi americani, precum Japonia şi Coreea de Sud.
Ministrul britanic al afacerilor externe, William Hague, a avertizat luni Coreea de Nord că va fi supusă unei izolări şi mai mari dacă va continua să-şi dezvolte programul nuclear şi a acuzat-o de retorică frenetică şi belicoasă, transmite EFE.
Duminică, London School of Economics, o prestigioasă şcoală britanică, a cerut postului BBC să nu difuzeze un reportaj realizat clandestin în Coreea de Nord de către un jurnalist care a pretins că urmează cursurile sale.
Televiziunea publică britanică a refuzat să scoată din grilă reportajul intitulat "North Korea Undercover", "Sub acoperire în Coreea de Nord", programată luni în cunoscuta emisiune de investigaţii Panorama.
Potrivit site-ului emisiunii, John Sweeney a petrecut opt zile infiltrat ca student la istorie în ţara cu cel mai dur control din lume, timp în care a putut să observe un peisaj de o întunecime mai presus de cuvinte cu un popor care a fost supus spălării creierului timp de trei generaţii şi cu un regim mulţumit să dea impresia că se îndreaptă spre Armageddon.