Cooperarea UE cu Turcia privind politica externă, "crucială"
În raportul privind stadiul negocierilor de aderare, CE face referire la jihadiştii din Siria şi Irak, la organizaţia Statul Islamic şi la provocările crizei din Ucraina.
08 Octombrie 2014, 18:38
Uniunea Europeană vrea să coopereze mai strâns cu Turcia împotriva grupării Statul Islamic.
Comisarul pentru extindere, Stefan Füle, a prezentat cu puţin timp în urmă un raport despre stadiul negocierilor cu unele state care doresc să adere la Uniunea Europeană.
Este vorba de Turcia, Serbia, Kosovo, Muntenegru, Albania, Macedonia şi Bosnia Herţegovina.
Raportul Comisiei Europene privind stadiul negocierilor cu Turcia, începute în 2005 şi blocate de ceva timp, este critic faţă de epurările guvernului turc în rândul poliţiei şi justiţiei, ca represalii în urma anchetelor de investigare a corupţiei pentru mai mulţi oficiali guvernamentali.
Raportul avertizează, de asemenea, asupra presiunilor exercitate asupra presei sau asupra îngrădirii accesului la reţelele de socializare.
Cu toate acestea, Comisia consideră că negocierile de aderare a Turciei trebuie redinamizate şi subliniază că o cooperare cu această ţară privind politica externă, imigraţia sau securitatea energetică este cu atât mai crucială şi mai importantă, cu cât în regiune au loc evenimente foarte grave.
Executivul european face referire nu doar la jihadiştii din Siria şi Irak şi la organizaţia Statul Islamic, ci şi la provocările considerabile ale crizei din Ucraina.
Turcia încearcă de 27 de ani să adere la UE, dar negocierile au trebuit să fie întrerupte frecvent, mai ales din cauza opoziţiei Franţei şi Germaniei şi a tensiunilor cu Ciprul, stat membru al UE.