Cooperarea în Balcanii de Vest, "calea spre prosperitate şi stabilitate"
La summitul organizat la Zagreb s-a vorbit despre diferite modalităţi de cooperare pentru a face progrese în integrarea euroatlantică pentru ţările care nu sunt încă membre.
26 Noiembrie 2015, 03:25
Regiunea Balcanilor de Vest este esenţială pentru stabilitatea întregii Europe şi joacă un rol cheie în criza refugiaţilor - este ideea centrală susţinută la Zagreb de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi de vicepreşedintele american, Joe Biden, la summitul ţărilor din regiune.
Aflate într-o situaţie dificilă şi confruntate în plus şi cu fluxul mare de refugiaţi, care trec spre Occident, ţările din Balcanii de Vest au primit asigurări că vor fi ajutate de Europa şi de Statele Unite.
20 de ani după realizarea acordurilor de la Dayton, ce au pus capăt războiului sârbo-bosniac, ţările din regiunea Balcanilor de Vest sunt încă în căutarea deplinei reconcilieri şi a stabilităţii.
La summitul organizat la Zagreb de Croaţia şi Slovenia, cele două ţări din regiune, membre ale UE şi NATO, s-a vorbit despre diferite modalităţi de cooperare pentru a face progrese în integrarea euroatlantică pentru ţările care nu sunt încă membre NATO sau ale UE.
Preşedintele Consiliului European şi vicepreedintele Statelor Unite le-au încurajat, spunând că cea mai bună cale pentru a ajunge la prosperitate şi stabilitate este cooperarea.
Pe lângă cei doi lideri au fost prezenţi preşedinţii Croaţiei şi Sloveniei ca şi cei din Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.
A vedea sud-estul Europei reconciliat este esenţial pentru întreaga Europă şi pentru pacea, stabilitatea şi prosperitatea ei - a spus în conferinţa de presă de aseară, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cel care a promis sprijin pentru iniţiativa unui dialog regulat pe teme de securitate între UE, Statele Unite şi ţările din regiune.
De asemenea, preşedintele Consiliului European a promis susţinere din partea Uniunii pentru ţările din zonă, serios afectate de fluxul continuu de refugiaţi care trece dinspre Grecia spre ţările bogate din Vestul şi Nordul Europei.
"Trebuie să continuăm să lucrăm împreună în criza refugiaţilor, să ne coordonăm şi să cooperăm. UE este gata să ajute, dar vreau să reafirm că aceasta este o problemă globală. Aşa cum avem nevoie de angajamentul ţărilor din Balcanii de Vest avem nevoie şi de angajamentul Statelor Unite, al Turciei şi al ţărilor africane" - a insistat preşedintele Donald Tusk.
El a evidenţiat că sud-estul Europei rămâne o regiune cheie şi în contextul provocărilor de securitate ce decurg din acţiunile extremiste violente şi a vorbit despre necesitatea asumării în comun a responsabilităţii şi a cooperării între ţările din regiune, UE şi Statele Unite pentru că lumea este interconectată - a explicat preşedintele Consiliului European.
Vicepreşedintele american, Joe Biden, a subliniat şi el nevoia de colaborare internaţională şi a spus că Statele Unite sunt gata să coopereze cu europenii în criza refugiaţilor şi pentru identificarea luptătorilor străini care au participat la conflictele din Orientul Mijlociu şi urmăresc să revină în ţările de origine.
În context, vicepreşedintele Joe Biden a indicat, din nou, rolul cheie al Balcanilor de Vest.
"Criza refugiaţilor arată cât de important este în continuare sud-estul Europei pentru stabilitatea şi securitatea întregii Europe. Cu toţii faceţi sacrificii însemnate, mai mult decât facem noi în această criză, dar cred că tocmai pentru că aţi trecut prin ororile războiului sunteţi ferm hotărâţi să le uşuraţi suferinţele celor care astăzi fug din calea terorii şi a atrocităţilor" - a spus vicepreşedintele american.
El a apreciat eforturile financiare şi logistice ale ţărilor din Balcani în criza refugiaţilor şi în acelaşi timp a lăudat faptul că toţi şefii de stat din regiune s-au adunat la aceeaşi masă de discuţii la acest al patrulea summit al Balcanilor de Vest.