Cooperarea energetică, discutată la summitul UE-Rusia
Livrările de gaze naturale şi ţiţei fac ca Uniunea Europeană să fie cea mai mare piaţă de export pentru Rusia.
04 Iunie 2012, 11:31
Summitul de la Sankt Petersburg a început duminică seară cu o cină informală.
Luni dimineaţă are loc sesiunea plenară a summit-ului.
Va urma apoi un prânz de lucru şi o conferinţă de presă în care vor fi anunţate rezultatele discuţiilor.
Livrările de gaze naturale şi ţiţei fac ca Uniunea Europeană să fie cea mai mare piaţă de export pentru Rusia.
La rândul său, Rusia este al treilea cel mai mare partener comercial al Uniunii, după SUA şi China.
Potrivit celor mai recente date Eurostat, biroul european de statistică, în 2011, exporturile celor 27 de state membre în Rusia au ajuns la 108 miliarde de euro, nivel record.
Cooperarea energetică, o constantă a summitului UE-Rusia
În agenda summiturilor bilaterale cooperarea energetică este, aşadar, o constantă; de fiecare dată, Uniunea Europeană face eforturi pentru a-şi asigura securitatea aprovizionării.
Până acum s-au semnat mai multe acorduri şi înţelegeri în care sunt trecute drepturi şi responsabilităţi pe care le au cei doi parteneri unul faţă de celălalt.
Summitul Uniunea Europeană - Rusia, venit după alegerea unui nou preşedinte şi a formării unui nou guvern, este o ocazie să consolidăm progresele făcute, dar şi să privim strategic spre viitor - spune preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, în viziunea căruia în cadrul evenimentului ar trebui puse bazele unui nou acord bilateral.
Totodată - adaugă José Manuel Barroso - summitul ar trebui să certifice importanţa şi funcţionalitatea parteneriatului pentru modernizare, aflat în plin proces de punere în aplicare.
Stadiul procedurilor de aderare a Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, dar şi stabilirea condiţiilor pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii ruşi, negociată de mai mulţi ani de Moscova, sunt alte două puncte în agenda summit-ului.
Situaţia justiţiei în Rusia şi respectarea drepturilor omului ar putea fi aduse în discuţie de reprezentanţii Uniunii.
Nici problemele din zona euro nu vor fi ocolite în discuţiile bilaterale.
Contextul internaţional şi regional nu au cum să lipsească din agendă, cu focus pe situaţia din Siria.
Summitul de la Sankt Petersburg este primul contact al Uniunii Europene cu preşedintele Vladimir Putin de la revenirea acestuia la Kremlin.
Delegaţia Uniunii este condusă, la Sankt Petersburg, de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.