Controverse privind folosirea de către Ucraina a armelor primite din Occident pentru a ataca Rusia
Dezbaterea cu privire la utilizarea sau nu de către armata ucraineană a armelor primite din Occident pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei a produs multă agitație în ultima perioadă la Washington și în capitalele europene.
Articol de Radio România Actualităţi, 29 Mai 2024, 08:04
Ucrainei ar trebui să i să permită să lovească teritoriul Rusiei cu arme primite de la Occident, însă ţintele alese ar trebui să fie exclusiv obiective militare folosite de ruşi pentru a bombarda ţara vecină, a afirmat, marți, în Germania, preşedintele francez, Emmanuel Macron.
O poziţie ceva mai ambiguă a fost adoptată de cancelarul Olaf Scholz, după cum transmite corespondentul RRA Daniela Coman: ”Dezbaterea cu privire la utilizarea sau nu de către armata ucraineană a armelor primite din Occident pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei a produs multă agitație în ultima perioadă la Washington și în capitalele europene.
Cei mai reticenți, italienii și germanii, se tem de o extindere a conflictului, cu riscul folosirii armelor nucleare de către Putin. La încheierea vizitei de stat de trei zile în Germania, președintele Franței și cancelarul german nu au scăpat de întrebările jurnaliștilor pe această temă.
Emmanuel Macron: ”Franţa menţine același cadru de acțiune în Ucraina, susținem Ucraina să reziste, să-și apere teritoriul, și nu vrem escaladarea conflictului. Ceea ce s-a schimbat recent este însă că Rusia și-a adaptat unele practici.
Solul ucrainean este atacat din baze aflate în Rusia, deci noi rămânem în același cadru și credem că trebuie să le permitem ucrainenilor să neutralizeze bazele militare din care sunt trase rachetele și provin atacurile. Dar nu trebuie să ne permitem să atingă alte ținte din Rusia, evident, nu obiective civile și nici altele militare.”
Amintesc că Franța a livrat în Ucraina 40 de rachete de croazieră SCALP cu rază lungă de acțiune. Răspunzând la aceeași întrebare, cancelarul german, Olaf Scholz, a fost mult mai evaziv.
Olaf Scholz: ”Ucraina are toate posibilitățile în cadrul dreptului internațional. Ea a fost atacată, a fost invadată, are tot dreptul să se apere. Este ciudat să auzim voci care spun că sunt măsuri pe care ea nu le poate lua. Este o condiție pe care nu am pus-o niciodată, nici noi și nici prietenii noștri europeni.”
Până acum Germania a refuzat să livreze rachete cu rază lungă de acțiune armatei ucrainene, așa cum au făcut-o deja americani, francezii și britanicii.”/editor Florin Lepadatu/