Controverse în Spania legate de numărul mare de turişti
În luna iulie numărul turiştilor şi cheltuielile lor au fost la un nivel nemaiîntâlnit.
Articol de Radio România Actualităţi, 02 Septembrie 2024, 23:00
Spania a anunţat ciferele oficiale privind evoluţia turismului pentru luna iulie şi, cum era de aşteptat, atât numărul turiştilor, cât şi cheltuielile lor sunt la un nivel nemaiîntâlnit. Un context amar al acestor cifre este dat însă de protestele din principalele destinaţii turistice spaniole. Pe tot parcursul anului, zeci de mii de cetăţeni au ieşit în stradă pentru oprirea a ceea ce ei numesc turismul de masă.
Mai multe date primim de la corespondentul RRA în Spania, Alin Petrică: În total, în acest an, până la finalul lunii iulie au venit 53,3 milioane de turişti străini, cu 12% mai mulţi decât acum un an. Şi suma cheltuită de ei aici este impresionantă: 71,1 miliarde de euro, cu 14,2 miliarde mai mult decât în 2023. În ceea ce priveşte luna iulie, au venit în Spania 10,1 milioane. Numai ei au lăsat în buzunarele spaniolilor peste 15 miliarde de euro. Asta înseamnă că fiecare dintre ei a cheltuit 195 euro pe zi pe cazare, transport, mâncare şi distracţie. Cei mai mulţi sunt din Marea Britanie, aproape 2 milioane, dublu ca număr faţă de cei din Germania şi Franţa. Au preferat plajele insulelor Baleare, din Catalonia şi din Valencia. Oraşele mari au fost şi ele destinaţii alese de foarte mulţi, Barcelona, Madrid, Sevilla şi Valencia fiind în top.
Din datele publicate de Institutul de Statistică reiese că 9 din 10 turişti au venit pentru a-şi petrece vacanţa, iar 1 din 10 pentru chestiuni legate de serviciu. Imediat după publicarea informaţiilor, ministrul turismului, Jordi Hereu, a spus că este unul dintre cele mai bune rezultate economice ale ţării şi a lăudat sistemul existent, spunând că turismul aduce bogăţie şi locuri de muncă.
Anul trecut, contribuţia turismului la PIB-ul Spaniei a fost de 13 procente. Ministrul Hereu este una dintre vocile care a criticat protestele antiturism de anul acesta. El le-a cerul protestatarilor în repetate rânduri să oprească "turismofobia" pentru a nu dăuna propriilor interese ale Spaniei.
Cu toate acestea, asociaţiile de vecini anunţă că vor relua manifestaţiile după o pauză de aproape o lună. Ei cer găsirea şi aplicarea unui altfel de proiecte economic legat de turism, care să reducă numărul celor care vin în zonele locuite de ei. Deocamdată, toate măsurile luate de autorităţi se referă la apartamentele de închiriat pentru turişti. În multe oraşe s-au înmulţit controalele pentru a identifica ofertele fără licenţă de funcţionare. În Sevilla primăria chiar a tăiat apa curentă pentru şase dintre apartamentele identificate astfel.
Mişcarea antiturism de masă are şi o contrapartidă. Mai multe asociaţii de proprietari au anunţat ieşirea în stradă pentru a susţine evaluarea pentru Spania şi pentru comunităţile locale a turismului. Însă deocamdată şi unii şi alţii sunt în concedii.