Consumul mondial de peşte, "la un nivel record"
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură semnalează la Roma că o treime din stocul mondial de peşte trebuie refăcut urgent.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 01 Februarie 2011, 13:19
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură avertizează că aproximativ 32 de procente din stocurile mondiale de peşte trebuie refăcut urgent.
Organizaţia susţine că stocurile ar fi supraexploatate, epuizate sau având nevoie să fie urgent reconstituite, în condiţiile în care consumul mondial de peşte a atins un nivel record în 2009.
Consumul mondial de peşte a atins un nivel record în 2009, în vreme ce o treime din stocurile mondiale ar trebui refăcute urgent, semnalează Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) de la Roma.
Potrivit raportului ”Situaţia mondială a pescuitului şi acvaculturii” al FAO, în 2009, consumul de peşte a atins nivelul record de 17,2 kilograme de persoană, iar peştele a asigurat cel puţin 15% din necesarul zilnic de proteine animale pentru peste trei miliarde de persoane.
Dacă la începutul anilor 1950 producţia de acvacultură se situa la mai puţin de un milion de tone pe an, în 2008, a ajuns la 52,5 milioane tone în valoare de 98,4 miliarde de dolari.
Pescăriile şi acvacultura asigură mijloacele necesare de trai pentru aproximativ 540 milioane de persoane, adică pentru opt procente din populaţia lumii.
Potrivit raportului, ”planeta nu a consumat niciodată atâta peşte, iar sectorul asigură, în manieră directă şi indirectă, un număr fără precedent de locuri de muncă”.
În condiţiile în care în 2008 produsele din peşte se ridicau la valoarea record de 102 miliarde de dolari (în creştere cu 9 la sută comparativ cu 2007), ele rămân şi astăzi cele mai tranzacţionate la scară mondială.
Cu toate acestea, FAO avertizează că aproximativ 32 de procente din stocurile mondiale de peşte sunt estimate a fi supraexploatate, epuizate sau având nevoie să fie urgent reconstituite.
Organizaţia apreciază că doar 15 procente din stocurile urmărite sunt sub-explotate sau exploatate în mod moderat.