Consumatorii de narcotice se orientează spre droguri sintetice
În Europa există aproximativ 7 milioane de consumatori de ecstasy sau amfetamină, majoritatea provenind din statele central şi vest-europene, susţine un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 23 Iunie 2011, 19:04
Preţurile mari cu care traficanţii vând unele droguri precum cocaina sau opiumul i-au determinat pe consumatorii de narcotice să se reorienteze spre droguri sintetice, susţine un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind traficul şi consumul de droguri la nivel mondial.
Pe primul loc în acest clasament se află, însă, canabisul, autorii studiului internaţional semnalând o creştere a numărului de persoane care cultivă această plantă în propria casă.
Potrivit raportului întocmit de Naţiunile Unite, anul trecut circa 210 milioane de persoane au folosit droguri cel puţin o dată.
Dintre acestea, în jur de 40 de milioane sunt dependente de narcotice.
Autorii studiului subliniază însă că producţia de cocaină şi de opium a scăzut considerabil, în special în Columbia şi Afganistan.
Acest lucru s-ar datora operaţiunilor antidrog, dar şi faptului că o mare parte a consumatorilor s-au reorientat către droguri sintetice, care pot fi achiziţionate mai ieftin.
Estimările Naţiunilor Unite arată că, la nivel global, aceste tipuri de droguri sunt folosite de peste 50 de milioane de persoane.
Canabisul, pe primul loc
În Europa există aproximativ 7 milioane de consumatori de ecstasy sau amfetamină, majoritatea provenind din statele central şi vest-europene.
În acelaşi timp, numărul celor care se droghează cu cocaină nu depăşeşte în Europa 5 milioane.
În ceea ce priveşte drogul cel mai folosit la nivel mondial, canabisul se află pe primul loc în preferinţele consumatorilor.
Potrivit raportului Naţiunilor Unite, peste 200 de milioane de persoane au folosit canabis anul trecut.
Spre deosebire de alţi ani, s-a semnalat şi o creştere a cantităţilor de canabis produse, concomitentă cu scăderea numărului de transporturi capturate.
În plus, a crescut numărul consumatorilor care cultivă acasă această plantă, în Europa fenomenul fiind semnalat până în prezent în 29 de state.
Referitor la numărul de decese cauzate de droguri, studiul estimează că anual se înregistrează în întreaga lume circa 200.000 de victime.
În Europa, numărul victimelor este estimat la aproximativ 25.000, Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Spania şi Germania aflându-se printre statele cu cea mai mare rată a deceselor provocate de droguri.
În ceea ce priveşte situaţia din România, raportul menţionează foarte rar ţara noastră, numărul consumatorilor fiind estimat la sub 1% din populaţia cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani.
Canabisul este şi acest caz în topul preferinţelor, numărul celor care folosesc cocaină sau droguri sintetice fiind considerat a fi limitat.