Consultări interguvernamentale între România şi Israel
Consultările interguvernamentale româno-israeliene au în vedere aprofundarea cooperării în domenii de interes reciproc precum agricultură, turism, IT şi surse alternative de energie.
Articol de Bogdan Mihai, 28 Februarie 2011, 20:21
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, s-a întâlnit luni, cu vicepremierul şi ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, în cadrul unei vizite oficiale efectuate de oficialul român în Israel.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de ministerul de externe, cei doi demnitari au discutat despre organizarea unei prime runde de consultări interguvernamentale româno-israeliene în cursul acestui an.
Acţiunea are în vedere aprofundarea cooperării în domenii de interes reciproc, inclusiv prin identificarea de noi proiecte concrete în sectoare cu impact asupra dezvoltării economiilor celor două ţări: surse alternative de energie, agricultură, turism, IT şi managementul resurselor de apă.
Teodor Baconschi a spus că data acestei sesiuni comune va fi stabilită pe canale diplomatice, deocamdată fiind "oarecum stabilite domeniile de interes şi implicit miniştrii care ar trebui să participe la această sesiune comună".
Ministrul de externe a subliniat că această formă de cooperare reflectă nivelul avansat pe care l-a atins relaţia bilaterală, menţionează comunicatul Ministerului de externe.
Pacea din Orientul Mijlociu, un alt subiect al discuţiilor
Ministrul Avigdor Lieberman a apreciat poziţia echilibrată a României în interiorul Uniunii Europene şi al organizaţiilor internaţionale, în dosarele de importanţă majoră pentru regiune şi pentru statul Israel.
În contextul discuţiilor privind evoluţiile din statele aflate în vecinătatea celor două ţări, cei doi miniştri au analizat modul în care România şi Israel pot iniţia proiecte comune împreună cu Republica Moldova în domenii precum agricultura şi managementul resurselor de apă.
Un alt subiect abordat de cei doi miniştri au fost evoluţiile recente din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, inclusiv din perspectiva impactului acestora asupra procesului de pace din Orientul Mijlociu şi regiunile învecinate.
Ministrul de externe român a exprimat disponibilitatea României de a continua să acţioneze ca "factor de încurajare" pentru demersurile menite să conducă la progrese în procesul de pace din Orientul Mijlociu.
Preşedintele israelian susţine parteneriatele pe domeniile tehnologiilor de vârf
Ministrul Teodor Baconschi a fost primit luni şi de preşedintele statului Israel, Shimon Peres, ocazie cu care înaltul oficial a subliniat importanţa cooperării cu România în ştiinţă şi tehnologie, fiind încurajate formele de parteneriat pe domeniile tehnologiilor de vârf aplicabile în domeniile agriculturii, educaţiei şi energiei.
În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă şi oportunităţile de diversificare a relaţiilor de cooperare între cele două ţări şi au fost abordate evoluţiile recente din regiune şi perspectivele procesului de pace în Orientul Mijlociu.
Teodor Baconschi a avut duminică, 27 februarie, o întrevedere şi cu primul-ministru Statului Israel, Benjamin Netanyahu, care a acceptat să viziteze România în 2011.
"O altă întâlnire am avut-o cu premierul Benjamin Netanyahu, care a acceptat cu multă deschidere invitaţia omologului său român, premierul Emil Boc, de a vizita România anul acesta şi s-a arătat totodată deschis faţă de ideea unei sesiuni comune a celor două guverne", a declarat ministrul de externe.
Vizita şefului diplomaţiei române în Israel este urmată marţi, de o deplasare la Autoritatea Naţională Palestiniană.