Consiliul Europei "încurajează investiţiile în justiţie"
Printre aspectele pozitive remarcate în România, figurează numărul tot mai mare de femei care ajung în sistemul judiciar, inclusiv în funcţii de conducere.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 20 Septembrie 2012, 08:26
Comisia pentru Justiţie a Consiliului Europei dă publicităţii raportul pe 2012 consacrat evaluării sistemelor judiciare din 46 de ţări membre, între care şi România.
Documentul a fost elaborat pe baza datelor din 2010.
Obiectivul este promovarea eficienţei şi calităţii justiţiei.
În cazul ţării noastre, printre aspectele pozitive, figurează numărul tot mai mare de femei care ajung în sistemul judiciar, inclusiv în funcţii de conducere.
Scăderea bugetului alocat în 2010 justiţiei, pe fondul crizei economice este trecută la capitolul puncte negative.
"A fost obligată să reducă uşor bugetul consacrat justiţiei, ca de altfel cred ansamblul celorlalte politici publice. În tot cazul, Consiliul Europei îşi încurajează statele membre să continue să investească în justiţie, pentru că este un pilon al statului de drept şi pentru că este nevoie de un sistem judiciar eficace şi de calitate, aspect de care depind din păcate de un nivel bugetar adecvat", a declarat Stephane Leyenberger, şeful Diviziei pentru Independenţa şi Eficacitate a Justiţiei.
Raportul Comisiei pentru eficacitatea justiţiei din cadrul Consiliului Europei nu abordează situaţia corupţiei, chestiune, însă, esenţială în opinia lui Stephane Leyenberger.
"Nu înseamnă că dacă raportul nu vorbeşte despre corupţie, problema ei nu este importantă. Ştim că în România există în continuare aspecte legate de corupţie în justiţie, ori pentru ca ea să funcţioneze independent, eficace şi să fie de calitate e clar că trebuie făcute eforturi importante şi în acest domeniu", a spus şeful Diviziei pentru Independenţa şi Eficacitate a Justiţiei.