Consiliul Atlantic: Noul mandat Trump va însemna o revenire la abordarea "pace prin putere"
Ce înseamnă formula 'pace prin putere', invocată de președintele ales.
Articol de Doina Saiciuc, 09 Noiembrie 2024, 13:37
Mai mulți aliați din NATO au transmis că Statele Unite au nevoie de organizație la fel de mult ca ceilalți membri și au menționat ca amenințare comună alianța dintre Rusia, China și Iran.
Cum în Europa este evidentă opinia că președintele Donald Trump nu va mai fi la fel de generos cu protecția americană pentru Europa ca predecesorul său, corespondenta noastră Doina Saiciuc explică ce înseamnă formula 'pace prin putere', invocată de președintele ales.
Analiștii de la Consiliul Atlantic anticipează că noul mandat Trump doi, cum este el denumit, va însemna, în ce privește politica apărării și de securitate, o revenire la abordarea 'pace prin putere', ceea ce va însemna mari investiții în capacitățile de apărare ale Statelor Unite pentru a consolida forța descurajării și a folosi în mod decisiv forța, dacă descurajarea eșuează.
Trump va cere așadar din nou aliaților să contribuie mai mult în a se asigura că alianțele Americii din Europa și Asia au capacitățile militare de care au nevoie.
Perspectivele asupra NATO în rândul potențialului cabinet al lui Donald Trump merg de la grupul izolaționist 'America, în primul rând', până la școala așa-numită a diviziunii muncii, care crede că Statele Unite ar trebui să se concentreze exclusiv asupra Indo-Pacificului și să lase Europa pe mâna europenilor și așa-numiții 'Reagan cold warriors' (războinicii Războiul Rece de tip Reagan).
Cert este că cea mai mare amenințare de securitate națională pentru Statele Unite și aliații săi din NATO este parteneriatul din ce în ce mai agresiv dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord, iar punctul focal al acestei amenințări este Ucraina, unde războiul de cucerire al președintelui Putin este doar preludiul mai multor provocări și potențial chiar al unui război care va avansa mai mult către vest.