Conservatorii şi socialiştii germani vor începe discuţii exploratorii
Germania se află din nou în faţa unor negocieri deosebit de complicate pentru formarea guvernului. Chiar dacă nu este singura problemă, migraţia rămâne cel mai sensibil capitol
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 06 Ianuarie 2018, 02:42
Dacă Uniunea Creştin Socială va continua să refuze reîntregirea familiei în cazul refugiaţilor, doamna Merkel şi domnul Seehofer trebuie să se întrebe dacă doresc să formeze un guvern stabil alături de noi, a declarat ieri, pentru cotidianul Bild, Martin Schulz, preşedintele Partidului Social Democrat German.
Interviul este prima ieşire la rampă a lui Martin Schulz, după ce conservatorii şi socialiştii au convenit să înceapă discuţii exploratorii pentru reeditarea marei coaliţii care a guvernat Germania în ultimii patru ani.
În opinia liderului socialist, Germania trebuie să respecte dreptul internaţional, indiferent de starea de spirit din ţară sau din Uniunea Creştin Socială.
Atacul lui Martin Schulz la adresa conservatorilor bavarezi conduşi de Horst Seehofer survine pe fondul tentativelor tot mai disperate ale acestora de a-şi recâştiga electoratul pierdut în faţa naţionaliştilor de la Alternativa pentru Germania, care se opun pe faţă imigraţiei.
Interzicerea reîntregirii familiei pentru refugiaţii care au numai protecţie subsidiară, plafonarea numărului anual de migranţi care intră în Germania sau diminuarea ajutoarelor financiare destinate acestora sunt numai câteva dintre propunerile conservatorilor din Bavaria.
Multă rumoare a stârnit în special ideea unui alt lider CSU, Alexander Dobrindt, în opinia căruia în Germania este imperios necesară o revoluţie conservatoare. Cei care vorbesc despre toleranţă şi diversitate nu acceptă de fapt decât o părere, a lor. "Germania nu este o republică de stânga şi nici nu există o majoritate de stânga în ţara noastră", a spus Dobrindt, în opinia căruia mişcările sociale din 1968 nu sunt decât o prelungire spirituală a socialismului, cu efecte până în zilele noastre. "Cei care vor să se integreze în Germania trebuie să ştie că pe pereţii din şcolile noastre atârnă cruci, iar fetele particpă împreună cu băieţii la orele de sport", a mai subliniat Dobrindt.
În joc este însăşi soarta CSU, care în urma scrutinului regional de la toamnă, ar putea pierde majoritatea absolută în parlamentul regional.
Prin urmare, conservatorii din Bavaria nu au timp de pierdut, recalibrarea partidului este esenţială, fapt care va reverbera cu siguranţă şi duminică, atunci când debutează discuţiile cu socialiştii lui Martin Schiultz.
În intervenţia sa din ziarul Bild, liderul SPD l-a somat pe Horst Seehofer să ia atitudine în faţa "logicii periculoase a premierului maghiar Viktor Orbán în chestiunea refugiaţilor". Prim-ministrul Ungriei, un prieten al lui Seehofer, s-a aflat ieri, în Germania, la invitaţia conservatorilor bavarezi, care s-au reunit la Seeon.
Răspunzându-i indirect lui Schulz, Seehofer a declarat că Viktor Orbán este premierul unei ţări europene ales democratic, unde sunt respectate principiile statului de drept. În plus a mai precizat preşedintele creştin-socialilor germani, partidul său nu se amestecă în treburile interne ale Ungariei.
Într-o atare situaţie, discuţiile preliminare de formare a unui guvern par sortite încă de pe acum eşecului. Rămâne de văzut şi cum vor explica liderii CSU, pe de o parte, necesitatea unei revoluţii conservatoare iar, pe de altă parte, dorinţa de a reedita marea coaliţie alături de socialiştii conduşi de Martin Schulz.