Conservatorii premierului Mariano Rajoy au câştigat alegerile din Spania
În Spania, potrivit ultimelor numărători realizate după alegerile parlamentare de ieri, conservatorii au câştigat alegerile, fără a avea însă majoritatea.
21 Decembrie 2015, 06:22
Patru partide împart cele mai multe fotolii în noul parlament de la Madrid, iar analiştii vorbesc despre o nouă politică, de o schimbare de generaţii şi de alianţe, dar şi de acorduri politice noi.
Principalii candidaţii fac parte din generaţii diferite.
Liderul conservator, care doreşte încă un mandat de premier, Mariano Rajoy, are 60 de ani.
Pedro Sanchez, succesorul lui Zappatero la Partidul Socialist, are 43 de ani.
Pablo Iglesias, secretarul general al Podemos, a împlinit 37 de ani, iar şeful Partidului Ciudadanos, de factură liberală, are 36 de ani.
Spaniolii s-au prezentat la urne după patru ani de austeritate, şomaj mare şi locuri de muncă precare, caracterizate de salarii mult sub nivelul celor din anii de aur ai bumului construcţiilor.
Dacă Rajoy vrea să continue reformele şi să scadă acum o parte din impozitele mărite în legislatura pe care a condus-o cu majoritate absolută, socialistul Pedro Sanchez, denumit şi "Frumosul", a promis revenirea la bunăstare, repunerea în drepturi a imigranţilor, a femeilor şi a celor care vor să se manifeste în stradă.
Dar scena politică spaniolă s-a modificat deja la alegerile regionale şi locale din primăvara trecută, când au intrat în forţă în primării şi în guvernele regionale partide noi: Ciudadanos şi Podemos.
Acesta din urmă a câştigat între altele primăriile din Madrid, Barcelona şi Cadiz.
Pablo Iglesias de la Podemos, profesorul cu părul lung prins în coadă, care a reunuţat la cercelul din spânceană când a fost ales în Parlamentul European, vrea să transforme indignarea în schimbare politică.
Fără corupţie, spune el, cu drepturi sociale, o rentă minimă pentru toţi cetăţenii şi eventual cu garantarea dreptului catalinilor de a vota într-un referendum legal.
La fel de motivat se vede şi tânărul jurist Albert Rivera care conduce Ciudadanos, partid creat în Catalonia ca alternativă la naţionalismul secesionist.
Astăzi se vede succesorul sau cel puţin aliatul lui Mariano Rajoy, pentru că fac parte din aceaşi familie politică.
A criticat şi el corupţia şi încercările catalane de rupere de Spania, ceea ce i-a adus nesperat de multe procente în intenţia de vot.
Potrivit rezultatelor oficiale publicate în jurul orei locale 02.30, după numărarea tuturor buletinelor de vot, Partidul popular al lui Mariano Rajoy a obţinut 28,72% din sufragii, adică 123 de locuri în camera inferioară a parlamentului, cu 63 de mandate mai puţin decât în 2011 şi cel mai slab scor al formaţiunii din 1993.
Partidul socialist (PSOE) a ieşit pe locul al doilea şi a înregistrat cel mai slab rezultat din istorie, cu 90 de mandate obţinute şi 22% din voturi.
Un scor foarte apropiat de socialişti a obţinut formaţiunea stângii radicale Podemos (20,6% din voturi), care va dispune de 69 de deputaţi.
Formaţiunea liberală Ciudadanos, obţine la rândul ei 14% din sufragii şi 40 de deputaţi.