Conform rezultatelor parţiale ale alegerilor generale din Ţările de Jos partidul de extremă-dreapta a lui Geert Wilders a ieşit pe primul loc
Articol de Sergiu Şteţ, 23 Noiembrie 2023, 08:15
Rezultatele parţiale ale alegerilor generale anticipate din Ţările de Jos relevă că partidul antiimigraţie, condus de Geert Wilders, a câştigat, în mod clar, majoritatea fotoliilor din Parlament, transmite BBC.
Adresându-se reporterilor, Geert Wilders s-a declarat uimit de performanţa partidului său: "Sunt foarte mândru, însă, în acelaşi timp simt şi o mare responsabilitate. Oamenii se aşteaptă la o politică mai aspră în privinţa azilului şi imigraţiei."
Conform AFP, PVV (Partidul Libertăţii) a câştigat 35 de mandate şi o victorie electorală confortabilă. Alianţa de stânga a lui Frans Timmermans a ieşit pe locul al doilea, cu 26 de mandate. VVD de centru-dreapta a câştigat 23 de mandate, potrivit acestui sondaj.
Victoria lui Wilders marchează un viraj brusc la dreapta ce va fi întâmpinat cu teamă la Bruxelles, mai ales că PVV a promis un referendum privind aderarea Ţărilor de Jos la Uniunea Europeană.
"Poate că nu este ceea ce urmăresc alte partide din Europa sau din alte ţări, dar hei, asta este democraţia", a spus politicianul în vârstă de 60 de ani, după vot.
Mesajul său anti-imigraţie, ce vizează inclusiv închiderea graniţelor şi deportarea imigranţilor ilegali, pare să fi avut ecou în rândul alegătorilor olandezi.
Dar, deşi Geert Wilders pare să fi triumfat în sondaje, nu este sigur că va reuşi să formeze o coaliţie guvernamentală. Liderii celorlalte trei partide principale au asigurat că nu vor participa la o coaliţie condusă de PVV.
Kate Parker, de la Economist Intelligence Unit, a declarat că aceasta ar conduce la un impas constituţional în cea de-a cincea economie a UE.
Geert Wilders este un personaj familiar în peisajul politic olandez de zeci de ani.
Fără a ezita să-i numească pe marocani "scursuri" sau să propună concursuri de caricaturi ale profetului Mahomed, Geert Wilders şi-a construit cariera pe o cruciadă împotriva a ceea ce el numeşte o "invazie islamică" a Occidentului.
Nici necazurile cu sistemul de justiţie olandez - care l-a găsit vinovat de insultarea marocanilor - şi nici ameninţările cu moartea primite - care l-au ţinut sub protecţia poliţiei din 2004 - nu l-au descurajat.
Dacă imigraţia rămâne un subiect cheie al campaniei, olandezii sunt şi mai îngrijoraţi de situaţia lor financiară, a insistat el. El a dat asigurări jurnaliştilor de la Haga, după ce a votat, că va fi prim-ministru pentru "toată lumea din Ţările de Jos, indiferent de religie, origine, sex sau orice altceva".
Măsurile anti-imigraţie propuse includ restabilirea controlului la frontierele olandeze, reţinerea şi expulzarea imigranţilor ilegali, îndepărtarea solicitanţilor de azil sirieni şi reintroducerea permiselor de muncă pentru lucrătorii din interiorul UE.
Cât despre islam, manifestul PVV spune:"Ţările de Jos nu sunt o ţară islamică. Fără şcoli, Coran şi moschei islamice". El propune, de asemenea, interzicerea purtării vălului în clădirile guvernamentale.
În program figurează şi un "referendum obligatoriu" cu privire la "Nexit" - ieşirea Ţărilor de Jos din UE -, precum şi o "oprire imediată" a asistenţei pentru dezvoltare.
Geert Wilders a cerut celorlalte partide olandeze să colaboreze pentru a forma o coaliţie, subliniind că partidul său "nu mai poate fi ignorat".