"Conflict discursiv" între putere şi protestatari în Turcia
Profesorul de ştiinţe politice Dragoş Mateescu spune că autorităţile turce nu vor da ordine radicale privind protestele, situaţia fiind monitorizată de actorii internaţionali.
Articol de Cătălin Gomboş, 10 Iunie 2013, 14:35
Premierul turc, Recep Tayyip Erdoğan, a avertizat că răbdarea sa are limite şi i-a acuzat pe protestatari că ar fi atentat la valori islamice, afirmând că aceştia au atacat femei care purtau voal şi ar fi pângărit moscheile.
Afirmaţiile aparent neconciliante se înscriu, însă, într-o polemică mai veche în Turcia, ne-a declarat profesorul de ştiinţe politice de la Universitatea Economică din Izmir, Dragoş Mateescu.
Dragoş Mateescu: Este o poziţie dură, când ne uităm din afară, însă din interior, este vorba despre un conflict care mocneşte în această societate de generaţii. Acum, premierul Erdoğan reprezintă acea parte care se consideră oprimată de-a lungul decadelor kemaliste, cu 50% în spate susţinători, cel puţin după cum arată sondajele, respectiv oameni care cred că revizia este importantă în viaţa politică a ţării şi în viaţa socială a ţării.
Reporter: Poziţia lui Erdoğan ar putea să-i radicalizeze pe protestatari, care se aşteptau la scuze din partea premierului, în niciun caz la o astfel de reacţie?
Dragoş Mateescu: Au fost scuze. Radicalizare, mai mult decât este acum, sper să nu apară. Totul depinde de cum se va comporta mulţimea de susţinători a acestui premier, care va organiza deja pentru sfârşitul săptămânii două mitinguri; sper să nu apară conflicte acolo. Dar mai mult decât a fost până acum nu există premise, pentru că - repet - este vorba de un conflict discursiv care are loc de foarte mult timp în Turcia.
Reporter: Şi acest conflict discursiv nu ar putea fi dublat de decizii luate de Erdoğan în sensul unor ordine date forţelor de poliţie să îi îdnepărteze pe manifestanţi?
Dragoş Mateescu: Mă îndoiesc că că vor fi ordine foarte radicale, iarăşi, pentru că, să nu uităm, atât Uniunea Europeană, cât şi SUA şi alţi actori internaţionali şi-au manifestat îngrijorarea şi e clar că sunt monitorizate evenimentele din Turcia.