Conferinţă pentru combaterea pedofiliei
Luni seara a început la Roma o conferinţă internaţională pe tema pedofiliei, conferinţă intitulată "Spre vindecare şi reînnoire”.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 07 Februarie 2012, 12:29
La reuniunea "Spre vindecare şi reînnoire”, organizată la Roma, participă reprezentanţi ai 110 episcopii din toată lumea. Dezbaterile se încheie miercuri seara.
Atenţia Vaticanului se îndreaptă spre asistenţa acordată victimelor abuzurilor sexuale din partea clerului – se arată în cadrul conferinţei internaţioanale care se desfăşoară pe parcursul a trei zile la Universitatea Gregoriană din Roma.
Scopul simpozionului la care s-au adunat delegaţi ai 110 episcopii din toată lumea este acela de a se evita repetarea scandalurilor de pedofilie care au afectat serios instituţia bisericii în ultimii ani.
La conferinţă participă din partea ţării noastre Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.
Papa Benedict al XVI-lea a adresat un mesaj participanţilor la simpozion, mesaj citit de cardinalul Tarcisio Bertone, secretar de stat la Vatican.
Suveranul Pontif consideră că ”alinarea victimelor trebuie să fie de cea mai mare importanţă pentru comunitatea creştină şi trebuie să fie însoţită de o reînnoire profundă a Bisericii la toate nivelurile”.
Papa Benedict al XVI-lea ”solicită participanţilor la această conferinţă să continue să construiască o gamă largă de competenţe pentru a promova în Biserică o cultură viguroasă de prevenire eficientă şi de sprijin pentru victime”.
În prima zi, cardinalul Joseph William Levada, prefectul Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei a relevat că ”în cursul ultimului deceniu au ajuns în atenţia Congregaţiei peste 4000 de cazuri de abuzuri sexuale ale clerului aupra minorilor”.
Congregatia se confruntaă cu ”o dramatică creştere” al numărului de cazuri de infracţiuni de abuzuri sexuale şi din cauza mass-mediei care a prezentat aceste scandaluri în toată lumea.
Totodată cazurile de abuzuri sexuale au relevat, potrivit cardinalului Levanda, ”lipsa unei rezolvări de drept canonic la această tragedie şi pe de altă parte necesitatea unei soluţii de rezolvare mai complexe”.