Comunitatea internaţională deplânge moartea "Doamnei de fier"
Cancelarul german Angela Merkel a evocat memoria lui Margaret Thatcher, pe care a numit-o un lider extraordinar al epocii noastre. Ea va fi înmormântată cu onoruri militare.
09 Aprilie 2013, 08:21
Comunitatea internaţională deplânge moartea fostului premier britanic Margaret Thatcher.
Preşedintele american, Barack Obama, a salutat angajamentul acesteia faţă de alianţa americano-britanică, în timp ce preşedintele francez, François Hollande, a evidenţiat dialogul constructiv care a consolidat relaţiile dintre Regatul Unit şi Franţa.
Şi cancelarul german, Angela Merkel, a evocat memoria lui Margaret Thatcher, pe care a numit-o un lider extraordinar al epocii noastre.
La Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a spus că fostul premier britanic a reprezentat un model pentru el, iar premierul Victor Ponta a apreciat capacitatea doamnei Thatcher de a conduce ţara în vremuri dificile.
Guvernul britanic a anunţat organizarea de funeralii cu onoruri militare pentru Margaret Thatcher.
Ceremonia va avea loc la Catedrala Saint Paul din Londra, la o dată ce urmează să fie stabilită.
Margaret Thatcher a încercat să schimbe lumea
Noul corespondent la Londra al Radio România Actualităţi, Carl Josephs, vorbeşte despre rolul jucat de Margaret Thatcher în căderea cortinei de fier.
Transformarea pe care doamna Thatcher dorea să o introducă în Marea Britanie a dus la nevoia ei de a încerca să schimbe lumea, ceea ce putem spune despre o economie de piaţă şi despre libertăţile cetăţeneşti.
Asta era ideea de bază.
Dacă oamenii sunt lăsaţi să facă lucruri pentru ei înşişi şi pieţele sunt lăsate libere, atunci lucrurile vor sta mai bine.
În privinţa Uniunii Sovietice, din punctul ei de vedere, oamenii erau supuşi, nu erau liberi, erau exploataţi.
În acest context, ea a vorbit cu preşedintele URSS Mihail Gorbaciov şi cu cel american Ronald Reagan, şi într-un oarecare fel i-a făcut să se înţeleagă într-un mod cinstit şi deschis.
Mihail Gorbaciov a spus că, în momentul în care discută cu ea, e ca şi când ai avea o conversaţie cu o doamnă de fier, nu poţi să o clinteşti, este puternică, are forţă, ştie ce vrea să comunice, spune exact ce vrea să spună şi este onestă.
Aşadar, din nou Gorbaciov a utilizat această sintagmă, nu ca pe o insultă, ci ca pe un compliment.
Pe de altă parte, trebuie să înţelegem că Gorbaciov avea interesul său personal, în încercarea sa de a merge mai departe cu Perestroika şi Glasnost, aşa că reuşind să o folosească, ca pe un simbol s-a ajutat şi pe el, şi aşa doamna Thatcher a devenit celebrisimă.