Comuniştii împotriva scutului antirachetă
În deschiderea noii sesiuni, comuniştii de la Chişinău au cerut ca parlamentul să protesteze împotriva deciziei Bucureştiului de a participa la scutul antirachetă.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 12 Februarie 2010, 08:50
Comuniştii se declară îngrijoraţi de decizia României de a găzdui elemente ale scutului american antirachetă.
Liderul facţiunii comuniste, Grigorii Petrenko, a propus ca parlamentul de la Chişinău să protesteze oficial faţă de decizia Bucureştiului.
"Noi considerăm că asemenea decizie va afecta nu doar România, dar vizează şi toată zona sud-est europeană, inclusiv Republica Moldova.
"Considerăm că asemenea decizie nu va contribui la ameliorarea situaţiei, în ceea ce priveşte reglementarea definitivă a conflictului transnistrean", a spus Grigorii Petrenko.
Sesiunea parlamentară 2010 a debutat cu declaraţii belicoase ale comuniştilor moldoveni la adresa amplasării scutul antirachetă pe teritoriul României şi cu ignorarea şedinţei de plen de către liderul comunist Vladimir Voronin care a preferat să sfideze parlamentul, acordând interviuri la doar cinci metri de prezidiul şedinţei.
S-au făcut declaraţii de intenţie, s-a vorbit de noi propuneri legislative care să armonizeze legislaţia de la Chişinău cu cea de la Bruxelles, în contextul voinţei majorităţii oamenilor politici de integrare în Uniunea Europeană.
Propunerea preşedintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, ca miniştrii să aleagă între funcţia executivă şi mandatul de deputat s-a lovit de un refuz ferm în primul rând din partea colegilor din Alianţa pentru Integrare Europeană care încă nu ştiu ce le va rezerva viitorul.
Premierul moldovean Vlad Filat a declarat că îşi exercită deopotrivă "atribuţiile de deputat şi de prim-ministru".
"Deocamdată, nu resimt necesitatea să renunţ la acest mandat. Mai mult, sunt şi preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Este firesc să fiu alături de colegii mei, în parlament
"Să nu uităm că mai avem o situaţie foarte concretă - noi nu am finalizat discuţiile vizavi de discuţiile ulterioare în Republica Moldova sub aspect politic. Nu avem deocamdată finalitate în ceea ce ţine de reforma constituţională, vom avea sau nu alegeri anticipate", a declarat Vlad Filat.
Preşedintele comunist Vladimir Voronin, deşi a pierdut deja cinci deputaţi din cei 48 pe care îi avea, joacă totul pe cartea alegerilor anticipate.
"Alegerile trebuie să fie obligatiorii pentru că aşa prevede Constituţia.
"Dacă de două ori la rând nu se alege preşedintele, obligatoriu au loc alegeri", a declarat Vladimir Voronin.