Comuniştii din Moldova cer anchetă privind vaccinul antigripal
Partidul Comunist atrage atenţia că vaccinul este importat din România, iar Institutul Cantacuzino nu mai are licenţă de producţie.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 19 Februarie 2010, 19:29
Fracţiunea parlamentară PCRM (Partidul Comunist din Republica Moldova) a cerut Procuraturii Generale să facă o investigaţie amplă a introducerii în ţară a tuturor tipurilor de vaccin contra gripei pandemice de tip AH1N1, a testărilor acestora, a consecinţelor administrării vaccinului, inclusiv a persoanelor care au semnat documentele de procurare şi testare a vaccinului.
În declaraţia Partidului Comunist din Republica Moldova se atenţionează că guvernul Filat continuă să insiste asupra vaccinării populaţiei cu preparatele antigripale furnizate de România, în pofida retragerii licenţei producătorului acestui vaccin – Institutului român Cantacuzino.
Deputaţii PCRM susţin că în Moldova numărul de persoane vaccinate cu preparatul „Cantgrip“ este mult mai mare decât în România.
“Potrivit declaraţiilor secretarului de stat al ministerului Sănătăţii din România, Adrian Străinu Cercel, până la 15 decembrie 2009, doar 30 de mii de cetăţeni români din grupurile de risc au administrat vaccinul contra virusului gripal AH1N1.
"În Moldova, s-au vaccinat contra gripei pandemice mai mult de 159 de mii de persoane sau de 5 ori mai mult decât în România“, se spune în declaraţia difuzată de PCRM.
Actualmente, Republica Moldova foloseşte în campania de vaccinare împotriva gripei pandemice doar vaccinuri donate de România, care au fost produse de Institutul Cantacuzino. Moldova a contractat 500 mii doze de vaccin românesc împotriva gripei AH1N1.
Institutul Cantacuzino nu mai poate produce vaccinuri, întrucât Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras, la începutul lunii februarie, autorizaţia de punere pe piaţă a vaccinurilor şi a tuturor produselor injectabile.