Compania americană Moderna anunţă un "vaccin anti COVID-19 eficient"
Firma intenționează să ceară aprobare pentru punerea pe piață în următoarele câteva săptămâni și speră să producă într-o primă tranșă 20 de milioane de doze pentru Statele Unite.
Articol de Mihaela Mihai, 16 Noiembrie 2020, 21:12
Un al doilea vaccin anti COVID-19, aflat încă în lucru, se dovedeşte eficient.
Compania americană Moderna anunţă un grad de protecție de 94,5%, în urma datelor interimare adunate în timpul celui de-a treia etape de testare, ultima, la care participă peste 30 de mii de oameni.
Firma intenționează să ceară aprobare pentru punerea pe piață în următoarele câteva săptămâni și speră să producă într-o primă tranșă 20 de milioane de doze pentru Statele Unite.
Moderna este cea de-a doua compania americană care anunță rezultate extrem de promiţătoare în privinţa eficienţei vaccinului anti COVID-19 pe care îl dezvoltă.
Săptămâna trecută cei de la Pfizer, care lucrează cu germanii de la BioNTech, au declarat că vaccinul lor oferă un grad de protecție de 90%.
Trebuie spus însă că în ambele cazuri sunt date preliminare, din cea de-a treia etapă de testare, ultima, dar că la final rezultatele ar putea să se modifice.
Centrul american de prevenție și luptă împotriva bolilor spune însă că, în cazul în care acesta va fi și nivelul eficienței în cadrul populației generale, rezultatele ar fi similare cu cele ale unuia dintre cele mai eficiente vaccinuri din prezent, cel împotriva rujeolei, unde gradul de protecție este de 97%.
Moderna mai spune că dozele vor putea fi păstrate timp de șase luni la o temperatură de minus 20 de grade și timp de o lună la temperatura dintr-un frigider obișnuit.
Comisia Europeană a salutat anunțul, iar șefa executivului comunitar și-a exprimat speranța că în curând se va ajunge la un acord cu compania Moderna.
Mâine, Comisia va autoriza și un acord cu compania germană CureVac pentru rezervarea a peste 400 de milioane de doze din potențialul său vaccin împotriva COVID-19.
Executivul comunitar și Banca Europeană de Investiții au finanțat parțial dezvoltarea acestui vaccin şi acum progresul este tangibil - a spus Ursula von der Leyen.
Comisia a încheiat până acum înțelegeri cu companiile AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi şi Pfizer-BioNTech.