Comisia Europeană și-a intensificat monitorizarea asupra platformei TikTok
Comisia Europeană a cerut TikTok să înghețe toate datele despre alegerile din Uniunea Europeană pentru a le studia în profunzime.
Articol de Bogdan Isopescu, 05 Decembrie 2024, 19:25
Ca urmare a informațiilor declasificate de autoritățile române, Comisia Europeană și-a intensificat monitorizarea asupra platformei TikTok.
Executivul comunitar cere, totodată, rețelei de socializare să înghețe toate informațiile din sistemul său legate de alegerile din Uniunea Europeană, pentru a le studia în profunzime.
Comisia a convocat, totodată, mai multe întâlniri cu responsabili din statele membre, mai multe instituții europene și alte platforme digitale cu care va analiza riscuri sistemice informaționale de la nivelul întregul bloc comunitar, pornind de la cazul României.
Ca urmare a informațiilor declasificate de autoritățile române, Comisia Europeană a cerut TikTok să înghețe toate datele despre alegerile din Uniunea Europeană pentru a le studia în profunzime.
Thomas Regnier, purtător de cuvânt al Comisiei Europene în domeniul tehnologiei și apărării: Am cerut TikTok să păstreze nemodificate toate informațiile de pe platformă și din sistem în legătură cu toate alegerile din Uniunea Europeană. Aceste date vor fi la dispoziția Comisiei Europene, iar după analiza lor vom merge cu următorii pași sau sancțiuni. Solicitarea vine și ca urmare a informațiilor declasificate de autoritățile române, inclusiv cele referitoare la interferențele Rusiei. Am solicitat, de asemenea, o întâlnire a tuturor statelor membre la nivelul autorităților care coordonează aplicarea legislației privind serviciile digitale. Nu în ultimul rând, am convocat o reuniune pe probleme de securitate cibernetică, din care face parte Comisia Europeană, Europol și alte instituții europene. Avem discuții în paralel cu autoritățile române, TikTok și cu alte platforme digitale.
Comisia a interzis anul trecut angajaților să utilizeze platforma Tiktok pe dispozitivele de serviciu, din cauza riscurilor de securitate, însă tot astăzi afirma că nu a făcut recomandări similare și nici nu a inițiat discuții în acest sens, pentru ca și alte instituții europene sau naționale să-i urmeze exemplul.
Executivul european spune că, în cazul de față, cel al României, va analiza cu toate părțile riscurile sistemice și respectarea legislației privind serviciile digitale.
Iar aici pot exista alte sancțiuni pentru TikTok, dar pe partea privind consecințele în plan intern, inclusiv politice sau de eventualele anchete și sancțiuni pentru anumite persoane implicate în procesul electoral din România se vor ocupa autoritățile naționale.