Comisia Europeană propune reformarea reţelei EURES
Procesul de reformare urmăreşte atât eficientizarea sistemului în sensul diversificării ofertei cât şi punerea în aplicare a drepturilor lucrătorilor la libera circulaţie.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 17 Ianuarie 2014, 19:44
Comisia Europeană propune reformarea reţelei paneuropene de căutare de locuri de muncă EURES.
Se urmăreşte atât eficientizarea sistemului în sensul diversificării ofertei cât şi punerea în aplicare a drepturilor lucrătorilor la libera circulaţie.
Iniţiativa urmează să fie adoptată cât mai curând posibil de către Consiliul de Miniştri şi de Parlamentul European.
Creată cu 20 de ani în urmă, EURES este o reţea de cooperare între CE şi serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale UE plus Norvegia, Islanda şi Lichtenstein.
Portalul EURES oferă acces gratuit la peste 1,4 milioane de locuri de muncă disponibile şi la peste un milion de CV-uri.
Mobilitatea crescută din ultimii ani a forţei de muncă a impus însă îmbunătăţirea serviciilor oferite de EURES.
"Scopul principal este de a maximiza numărul de locuri de muncă publicate prin reţeaua EURES şi al celui de CV-uri la care să aibă acces angajatorii. De aceea ne propunem, de pildă, să publicăm şi locurile vacante prezentate până acum doar la nivel local sau regional sau anunţuri provenite de la serviciile private de ocupare a forţei de muncă.
"De asemenea, propunerea noastră vizează facilitarea recrutării de personal prin stabilirea automată a compatibilităţii dintre CV şi postul vacant respectiv", a spus comisarul european Laszlo Andor.
Propunerea Comisiei mai urmăreşte să ofere informaţii de bază privind piaţa comunitară a muncii sau sprijin în materie de mobilitate, pentru a facilita recrutarea şi integrarea lucrătorilor în străinătate.
Potrivit statisticilor Comisiei, peste şapte milioane de europeni lucrează în alt stat membru, iar observatorul european al locurilor de muncă vacante arată că în primul trimestru al anului trecut existau două milioane de locuri de muncă neocupate în toate ţările UE, din care o parte semnificativă erau vacante tocmai din cauza deficitului de forţă de muncă ce nu poate fi acoperit cu lucrători la nivel local.
New proposal just presented by the @EU_Commission to improve #EURES#job search network http://t.co/cJgCSgZav0
— EURES (@EURESjob) January 17, 2014