Comisia Europeană, preocupată de combaterea conţinutului terorist în online
Experți în domeniu ai CE și statelor membre au discutat pe marginea mecanismelor de reacție rapidă în situații de criză și a mijloacelor de comunicare între autorități și privați.
Articol de Amalia Bojescu, 06 Mai 2019, 20:38
Comisia Europeană este preocupată din ce în ce mai mult de combatere a conținutului terorist în mediul online.
Experți în domeniu ai Comisiei Europene și statelor membre au discutat pe marginea mecanismelor de reacție rapidă în situații de criză și a mijloacelor de comunicare între autorități și sectorul privat.
Colaborarea statelor membre în cadrul Forumului UE pentru Internet a permis o mai bună abordare a acestui fenomen care îngrijorează Europa și a condus la obținerea de rezultate importante în eliminarea conținutului cu caracter terorist în mediul online.
Cu toate acestea, Uniunea Europeană trebuie să devină mai rapidă și mai eficientă, pentru a nu fi depășită de situație, în condițiile în care în atacurile din Europa teroriștii au folosit în mod abuziv internetul pentru a-şi difuza mesajele - susțin oficialii europeni. Comisia Europeană a luat deja măsuri pentru a împiedica încărcarea unor astfel de mesaje, dar și suprimarea lor rapidă, înainte să producă pagube. Una dintre măsuri este eliminarea conținutului terorist de pe internet în termen de o oră, intervalul critic în care se produc cele mai mari prejudicii.
Comisia colaborează în cadrul Forumului UE pentru Internet pe baza unei participări voluntare și cu mai multe platforme online, dar și cu Europol, în scopul limitării prezenței online a conținutului cu caracter terorist.
Pentru a combate alte forme de conținut ilegal, cum ar fi discursurile de incitare la ură, mai multe platforme sociale au aderat la un cod de conduită prin care s-au angajat să evalueze și să elimine rapid, dacă este necesar, orice conținut ilegal cu caracter xenofob și rasist, să-i ajute pe utilizatori să semnaleze discursurile ilegale de incitare la ură, să îmbunătățească sprijinul acordat societății civile și coordonarea cu autoritățile naționale.