Comisia Europeană analizează situaţia statului de drept în Polonia
Comisia Europeană va deschide o evaluare în conformitate cu o procedură adoptată în 2014 la nivel european privind respectarea statului de drept în ţările membre.
11 Ianuarie 2016, 07:28
După ce zeci de mii de polonezi au manifestat în stradă împotriva subordonării de către guvernul conservator a instituţiilor mass media publice, Comisia Europeană va lua în dezbatere pe 13 ianuarie situaţia statului de drept în Polonia.
Prin noua lege promulgată de preşedintele polonez Andrzej Duda în pofida avertismentelor venite din partea instituţiilor europene şi a protestelor organizaţiilor de presă, televiziunea şi radioul publice au fost trecute sub control guvernamental şi deja vineri au fost făcute schimbări în conducerile acestor instituţii.
Reuniunea va deschide o etapă de evaluare în conformitate cu o procedură adoptată în 2014 la nivel european privind respectarea statului de drept în ţările membre.
Preşedintele Comisiei europene Jean-Claude Juncker nu crede însă că se va ajunge la aplicarea Articolului 7, care înseamnă sancţiuni majore pentru un stat membru.
"Abordarea noastră este foarte constructivă. Nu vrem să lovim Polonia" - a precizat el.
Sancţionarea Poloniei a fost cerută de comisarul pentru economie digitală, germanul Gunther Oettinger, după ce Polonia a adoptat legea controversată privind posturile publice de radio şi televiziune.
Comisia Europeană a confirmat primirea unui răspuns din partea autorităţilor de la Varşovia legat de temerile exprimate de executivul comunitar privind statutul presei.
În scrisoare Polonia afirmă că recunoaşte deplin libertatea şi pluralismul, pe care le consideră elemente cheie ale unei societăţi pluraliste.
În scrisoarea adresată executivului comunitar, subsecretarul de stat în Ministerul de Externe polonez Aleksander Stepkowski spune că prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a primit probabil informaţii eronate şi incomplete privind guvernul de la Varşovia.
În dreptul european nu există dispoziţii care ar impune să i se recunoască organismului de reglementare a pieţei media competenţele în materie de componenţă a conducerilor mass-media publice, mai spune Varşovia.