Comisia Europeană a lansat raportul privind mecanismul de alertă
Mecanismul de alertă reprezintă una dintre cele trei componente cheie ale pachetului de toamnă privind situaţia economică a Uniunii Europene.
Articol de Alexandra Andon, 19 Decembrie 2024, 10:54
Comisia Europeană a lansat la Strasbourg, raportul privind mecanismul de alertă, un instrument de identificare a dezechilibrelor macroeconomice care vizează deja nouă state, inclusiv România, care are deficite şi dezechilibre excesive.
Mecanismul de alertă reprezintă una dintre cele trei componente cheie ale pachetului de toamnă privind situaţia economică a Uniunii Europene.
Prima propunere vizează politica economică a zonei euro. A doua propunere este raportul privind mecanismul de alertă şi se referă la cele nouă state unde s-au constatat dezechilibre sau chiar dezechilibre excesive, între acestea şi România.
Se remarcă însă că unul dintre cele nouă state pentru care se declanşează mecanismul de alertă este Germania, cea mai puternică economie a Uniunii Europene.
România trebuie să intre pe o traiectorie fiscală mult mai ambiţioasă, trebuie să reducă deficitele bugetare şi să corecteze până în 2030, dezechilibrele excesive, a declarat comisarul pentru economie, Valdis Dombrovskis.
A treia componentă a pachetului este propunerea privind ocuparea forţei de muncă, domeniu aflat în coordonarea Roxanei Mînzatu, vicepreşedintă a Comisiei Europene.
Roxana Mînzatu identifică una dintre problemele specifice pentru România, şi anume procentul mare - 19% - peste media europeană, al tinerilor care nici nu învaţă, nici nu lucrează. Unde mai trebuie să insiste România şi să accelereze recuperarea faţă de alte state europene? Este vorba despre politicile de combatere a sărăciei, a mai spus comisarul european Roxana Mînzatu.