Comisia de la Veneţia va acorda asistenţă Chişinăului
Comisia anunţă că va încerca să convingă partidele să modifice procedura de alegere a preşedintelui fără a adopta o nouă Constituţie.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 11 Februarie 2010, 11:50
Comisia de la Veneţia va acorda asistenţă autorităţilor de la Chişinău în efortul lor de modificare a Constituţiei, în aşa fel încât pe viitor să fie evitate crizele politice provocate de incapacitatea parlamentului de a alege şeful statului.
Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, aflat într-o vizită în Republica Moldova, s-a angajat să încerce să convingă partidele parlamentare să modifice procedura de alegere a preşedintelui fără a adopta o nouă Constituţie, cel puţin nu în viitorul apropiat.
Preşedintele Comisiei de la Veneţia s-a întâlnit la Chişinău cu reprezentanţii tuturor formaţiunilor politice, vorbindu-le despre dorinţa fermă a comunităţi internaţionale de a vedea o stabilitate politică instalându-se în Republica Moldova. După ce parlamentul moldoveam a eşuat în alegerea şefului statului, Republica Moldova se află în pragul unor noi alegeri anticipate, care ar trebui să aibă loc în toamnă.
Cele patru partide democratice care au venit la putere la Chişinău după opt ani de guvernare comunistă caută însă modalităţi de a evita anticipatele, propunând o vastă reformă constituţională.
Se pare totuşi că acestea nu au ajuns încă la un consens. Ar fi mai indicată modificarea doar a unor articole din legea supremă sau adoptarea unei noi constituţii. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Comisiei de la Veneţia a declarat că Republica Moldova nu îşi poate permite un nou ciclu de crize.
"Constituţia Republicii Moldova are nevoie de unele ajustări, dar acestea mai pot aştepta" a declarat Gianni Buquicchio.
Prioritatea este de a ieşi din ceea ce oficialul european a numit spirala de criză, şi pentru aceasta trebuie modificată modalitatea de alegere a şefului statului. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu se pronunţă însă pentru adoptarea unei noi Constituţii.
"Republica Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate, şi dacă există calea juridică de a depăşi aceasta pentru a nu aduce Republica într-o instabilitate politică, economică, socială, păi de ce să nu o folosim?" a declarat Mihai Ghimpu.
Delegaţia Comisiei de la Veneţia va reveni la Chişinău la sfârşitul lunii februarie. Tot atunci partidele parlamentare moldovene ar trebui să ia o decizie privind calea de urmat în reforma constituţională.