Comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, la Belgrad
Comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, s-a întâlnit la Belgrad cu premierul sârb Alexandar Vucic. serbia a început în ianuarie negocierile de aderare la UE.
Articol de Mihaela Mihai, 06 Mai 2014, 00:32
Comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, s-a aflat luni în Serbia, ţară care a început în ianuarie negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
Vizita comisarului european pentru extindere, Stefan Füle, a avut loc după ce, la Belgrad, a fost instalat, de o săptămână, un nou guvern.
Premierul Alexandar Vucic şi-a stabilit ca principale obiective redresarea economiei şi apropierea de UE.
Noul premier s-a întâlnit, la scurt timp după învestire, cu şefa diplomaţiei europene.
Catherine Ashton a dat asigurări că Bruxelles-ul este hotărât să ajute Serbia în aplicarea ambiţiosului program de redresare economică şi de intensificare a procesului de apropiere la UE.
Negocierile de aderare ar putea dura şi zece ani
La rândul său, premierul Aleksandar Vucic a cerut Bruxelles-ului să susţină noul guvern format după alegerile legislative anticipate din martie, în dorinţa de a duce la bun sfârşit unele reforme curajoase necesare pentru procesul de aderare la forul comunitar.
Negocierile au început oficial în ianuarie, iar Belgradul şi-a stabilit ca obiectiv aderarea la UE în 2020.
Experţii au avertizat încă de la început că discuţiile ar putea dura şi zece ani.
Aspiraţiile europene ale Serbiei au fost de altfel condiţionate ani la rând de prinderea şi predarea către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a unor foşti lideri acuzaţi de crime de război.
Este cazul fostului lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, fugar până în 2008, sau a fostului lider militar, Ratko Mladic, prins în 2011.
Kosovo, pe lista de subiecte abordate
O altă condiţie importantă este normalizarea relaţiilor cu Kosovo, care şi-a proclamat independenţa în urmă cu şase ani.
Încă de la începerea negocierilor, comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, a atras atenţia că este nevoie de multă muncă şi de un angajament concret în realizarea reformelor necesare pentru alinierea la legislaţia comunitară.
Stefan Füle a cerut progrese în mod special în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar, dar şi în respectarea drepturilor fundamentale, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate este una dintre priorităţi, au subliniat în repetate rânduri oficialii europeni.
O altă provocare este modernizarea unui sistem public supradimensionat.
Pentru premierul sârb, Aleksandar Vucic, aderarea la UE este singura cale de a moderniza ţara după două decenii de conflict şi probleme economice.